Евродепутатите от Комисията по заетостта искат да засилят правата на работниците


С решение от миналия месец Комисията по заетостта в Европейския парламент иска да се засилят правата на работниците. Поставя се изискване за ясен трудов договор от първия работен ден, а шестмесечният изпитателен срок да е еднократен. Комисията одобри нови правила за спазването на минимални права на работници, които са на повикване или им се заплаща чрез ваучери или през платформи като Uber и Deliveroo. Хората със случайна или краткосрочна заетост, тези с непостоянна работа или на свободна практика, стажанти и обучаващи се също могат да претендират за минимални права. Активно по темата работи испанският евродепутат Енрике Калвет Чамбон от Алианса на либералите и демократите:

Главната цел на тази директива е да установим една минимална европейска рамка за гражданите, за защита и за познаване на правата им за новите форми на заетост.  Трябва да се адаптира нашият трудов и социален европейски пазар към новите форми на заетост, с необходимата гъвкавост“.

Това обяснява в свое послание към европейските граждани Енрике Калвет Чамбон. Становището на Комисията по заетостта стъпва върху няколко основни принципни изисквания. Сред най-важните е прозрачността. Според приетия текст, всички работници следва да бъдат информирани от първия ден за основните параметри на техните договори като продължителност, периоди на предизвестие и първоначална основна заплата. Работниците следва да бъдат уведомявани за гарантираните платени часове и за заплащането на труд извън тези часове. Работодателят не може да забранява, санкционира или възпрепятства работниците, когато могат и желаят да работят на повече от едно място. Изпитателните срокове - те не трябва да са по-дълги от шест месеца или девет месеца за ръководни длъжности, за да се гарантира, че подновеният договор не води до нов изпитателен срок. И той не може да се удължава едностранно при никакви обстоятелства. Какво още посочва като мотиви за решението на Комисията Енрике Калвет Чамбон

Става въпрос за това да отговорим на много граждани, които се безпокоят за своя трудов статус и това във времена на криза е напълно нормално и дори ме учудва, че няма и повече петиции по тези въпроси. Но сега правим една голяма крачка напред за засилването и укрепването на европейския социален модел. Разработваме минимални правила за условията на труд, които имат значение за живота на 500 милиона европейци. Това ще допринесе, за да се постигне баланс между гъвкавост и сигурност на труда“.

Испанският евродепутат и колегите му подкрепиха още нещо важно за служители и работници - да се предоставя безплатно задължително обучение от работодателя. То трябва да се провежда в рамките на работното време и да се отчита като част от положения труд.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!