Май 2019 – край на високите такси за банкови преводи за граждани от страни, извън Еврозоната

Снимка: архив

Намаляване на таксите, изисквани от банките за преводи в евро одобри икономическата комисия в Европейския парламент и така даде зелена светлина на предложението на евродепутата от Европейската народна партия Ева Майдел. Тя смята, че нововъведението ще е от полза, както за гражданите, така и за бизнеса в Европейския съюз:

Регламентът засяга всеки, който превежда пари в Европа. Със сигурност ще даде глътка въздух на малкия и среден бизнес,защото за тях таксите, които в момента имаме за паричните преводи са един сериозен разход. Ако до този момент за един превод от 10 евро например досега сме плащали средно по 40 лева такса, то сега цената за него ще бъде не повече от 2,3 лева.

България е страната с най-високи такси върху парични преводи, категорична е Ева Майдел, според която с регламента ще се преодолее съществуващата практика за разлика в цените на преводите, извършвани в страни извън и в държави - членки на еврозоната:

Регламентът цели във всяка една държава,която не е част от еврозоната наистина значително да намали тези такси и да ги приравни към таксите, които се осъществяват за национални парични преводи. Казвам това, защото в момента в страните от еврозоната парични преводи в евро нямат никакви такси.

Сега пред Ева Майдел и колегите и застава предизвикателството банките да бъдат убедени в необходимостта от въвеждането на регламента:

Такива подобни постижения,които са само за потребителите и бизнеса могат да се постигнат само в рамките на Европейския съюз. Тоест, ако държавите-членки и техните представители тук в Европейския парламент имаме конкретна цел можем да се преборим с тази сериозна битка. Ако България или някоя друга държава е сама битката с банките би приличала като на тази на Давид с великана Голиат.

След одобрението от икономическата комисия предстои още работа по официализирането на документа и влизането му в сила. Какво следва от тук –нататък, обяснява Ева Майдел:

В следващите няколко седмици предстои да проведем първия триалог – с Европейския съвет, Европейската комисия и с мен като докладчик на Европейския парламент. Надявам се, да намерим бързо решение на общ текст, но със сигурност в началото на 2019 година ще имаме повече конкретика. Това, което ние като Европарламент сме си поставили за основен приоритет е таксите на парични преводи в евро да бъдат значително намалени още през 2019.

каза евродепутатът от ЕНП – Ева Майдел. В предложения от нея регламент се предвижда и засилване на прозрачността при плащане с карта или теглене на пари от банкомат в чужбина. На потребителите ще се даде възможност вече да знаят при какъв курс се обменят парите им.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!