ЕП прие нови амбициозни цели за възобновяемите източници и енергийната ефективност


Европейският парламент прие нови амбициозни цели за възобновяемите източници и енергийната ефективност. До 2030 г. делът на енергията от възобновяеми източници трябва да представлява поне 32% от крайното брутно потребление в ЕС. Това означава по-ниски сметки, правото да станеш потребител на собствена енергия и преминаване към биогорива от второ поколение. Но освен по-ефективна енергия и по-ниски сметки се очаква Европа да намали зависимостта си от външни доставчици на нефт и газ, да подобри качеството на въздухa и да защити климата, каза един от докладчиците по темата Мирослав Похе(С&Д, Чехия):

През януари 2016 година Европейската комисия представи един пакет в областта на енергетиката, който беше резултат от дългогодишна работа. Беше огромно предизвикателство да се намери компромис между парламента, комисията и съвета. Европа трябва да докаже своята способност да опази глобалната околна среда и да предприеме необходимите промени в своята политика. Т.нар. „зимен енергиен пакет“ започна с директивата за енергийна ефективност и това означава, че тя всъщност е основния приоритет на Европейския съюз и държавите членки. Разнообразието във формите на използване е централна тема. Започнахме проучване на резултатите и последствията от различните модели във връзка с разходите и съответно ефекта, който може да се постигне, за да може да изпълним нашите амбициозни цели в рамките на политиката срещу промените в климата. Това очакват нашит граждани от нас.

Евродепутатът Хосе Бланко Лопес(С&Д, Испания)заяви, че с това решение на практика се отнема стимула за инвестиции в нови продукции на биогорива от хранителни култури и се насърчава производството на биогорива от ново поколение:

Можем да кажем, че Европа най-сетне дава отговор на предизвикателството във връзка с промените в климата. Постигнахме споразумение във връзка с възобновяемите енергийни източници. На първо време ще удвоим техния дял, а след 2 020-та година ще продължим с увеличението му. Ще са необходими обаче много повече инвестиции и то най-вече в секторите, които страдат особено много от замърсяването и от затоплянето на земята. Сега с гордост можем да кажем, че Европа не само е проявила внимание и е чула гласа на гражданите, но ги е поставила в центъра на вниманието и в центъра на европейската политика.

Гражданите могат да произвеждат енергия и да определят в крайна сметка собствения си енергиен микс. Така ще постигнем и голямата цел – намаляване на енергийната бедност, защита на най-слабите, на най-уязвимите.

С промените за пръв път държавите членки ще бъдат задължени да предложат специфични мерки за енергийна ефективност в полза за онези, които са  засегнати от енергийна бедност.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!