Дискусия в Европейския парламент за правата на малцинствата в Европейския съюз


Евродепутатите призоваха за по-добра защита на малцинствата в държавите членки на Европейския съюз. Идеята е хората, принадлежащи към национални малцинства, да имат равни културни, езикови и образователни права. При обсъждането на темата в Европейския парламент държавите членки на съюза бяха приканени да прекратят дискриминационните практики в тази насока. Част от тези мерки е и край на липсата на гражданство и гарантиране на пълни човешки права за ромското население. В отговор на продължаващата дискриминация парламента призовава за общи правила, гарантиращи правата на всички национални малцинства, които да се спазват в целия Европейски съюз.Евродепутатите призоваха Европейската комисия да изготви директива за минимални стандарти за малцинствата в Европа, която да съдържа измерими етапни цели и мерки за прекратяване на дискриминацията от страна на държавите членки. Евродепутатите подчертават, че държавите на Европейския съюз трябва да гарантират равни културни, езикови и образователни права на националните малцинства, които представляват 8% от гражданите на Европейския съюз. В резолюцията те подчертават нуждата от реформа на системата на ЕС за защита на малцинствата, която трябва да бъде съпроводена от оценка на политиките в държавите членки в тази област. Приетата резолюция на ЕП изразява дълбока загриженост поради броя на ромите без гражданство в Европа, които често биват маргинализирани. Евродепутатите призовават държавите членки да сложат край на случаите с липсата на гражданство на тази малцинствена група, за да гарантират, че те могат да се ползват с основните си човешки права. Словашкият евродепутат от ЕНП Йозеф Наги коментира:

Европейският съюз живее и работи под мотото „ Обединени в разнообразието“. В интерес на всички е да няма етнически конфликти,  реч на омразата и войни, а това може да стане ако не се защитават и уважават правата на малцинствата. Свидетели сме на случващото се в Украйна и на други места. Необходимо е да се направи всичко,  което може за да запазим сигурността и мира в Европа. И защитата на малцинствата е начин да постигнем това. Милиони европейски граждани са част от религиозни или етнически малцинства в Европа. И те имат право да защитят своята самобитност. Има също и подходяща правна уредба в повечето от държавите членки. Но достъпът до услуги не е толкова видим във всички членки на Евросъюза. Често се случва така ,че има етническа дискриминация.Въпреки всички мерки омразата все повече се забелязва между граждани в една и съща държава и това води до сериозни проблеми. Целта на този доклад е да допринесе за избягване на такива ситуации. Трябва да имаме общоевропейска рамка за защита на малцинствата. Естествено принципните позиции на някои държави няма да бъдат нарушени. Образованието , културата и езика трябва да бъдат гарантирани на равнище Европейски съюз. Той е в състояние да излезе със законодателни актове в тези сфери. Що се отнася до правата за гласуване , национално или регионално законодателство това всичко е правомощията на държавите членки. Най-важното е да се ограничи езика на омразата и свързаните с него проблеми. Нашата цел е всички европейски граждани да могат да използват своя майчин език в ежедневието , както и на работното си място. Ние искаме мнозинствата и малцинствата взаимно да се разбират и подпомагат. Европейският съюз трябва също да оценява важността на културното и езиковото многообразие и да работи за допълнителното им обогатяване. Това е в основата на договорите върху които почива съюза. Ако спазваме тези ценности това означава че ще зачитаме в пълна степен правата на малцинствата.

Евродепутатите подчертават важността на защитата и популяризирането на регионалните и малцинствените езици. Около 10% от населението на ЕС понастоящем говори малцинствен език. Текстът насърчава Европейската комисия и държавите членки да предприемат мерки, които да гарантират, че регионалните и малцинствени езици са представени в учебните програми и медиите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!