Сделката за Брекзит – от възхвала до мрачна неделя (обобщение)

Тереза Мей с призив за подкрепа към британците

Реакциите във Великобритания на новината от Брюксел, че страните-членки на ЕС са подкрепили договорената от Тереза Мей сделка, са пълно отражение на разделението в страната  – от възхвала за проявената твърдост от премиера до пълно отричане на споразумението и призиви за излизане от ЕС без сделка или нови общи избори.

Малко странно, но Тереза Мей се обърна от Брюксел към британския народ за подкрепа на сделката. Но всъщност с пълно право, защото сега в парламента в Лондон ще бъде решено какво ще се случи оттук нататък.

„Британският народ не иска да прекарва повече време в спорове за Брекзит. Хората искат добра сделка, която отразява техния вот и ни позволява да се обединим отново като страна. Така, че връщам тази сделка в обратно в Камарата на общините, убедена, че сме постигнали възможно най-добрата сделка и изпълнена с оптимизъм за бъдещето“, каза тя на пресконференция.

Министри от кабинета посочиха, че въпреки различните си възгледи са обединени зад премиера с оглед на много по-неблагоприятните други сценарии.

Не така обаче смятат почти всички останали във Великобритания. 

Арлийн Фостър, лидер на северноирландските юниниости, осигуряващи мнозинството на Тереза Мей в парламента заяви, че не може да подкрепи сделката и тя едва ли ще бъде одобрена в Камарата на общините. 

За националиста Найджъл Фарадж решението е едно – излизане без сделка.

Много политици от целия политически спектър обаче са за нов референдум или нови общи избори.

Меркел: Шедьовър, основа за организирана раздяла!

Трагично е, че Великобритания напуска ЕС, заяви на пресконфернция германският канцлер Ангела Меркел. Тя обаче определи споразумението с Лондон като шедьовър, който става основа за "организирана раздяла". Канццлерката добави, че все още съжалява за решението на британците да напуснат ЕС след 45-годишно членство, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА:

“Много още трябва да бъде направено, но мисля, че в крайна сметка, при тази трудна ситуация, без прецедент, ние създадохме дипломатически шедьовър. Никога преди не сме били в положение, когато страна-членка иска да напусне ЕС, но постигнахме споразумение, което балансира интересите и на двете страни и ги зачита и позволява, в същото време, да имаме близко партньорство“, каза тя. 

Германският канцлер призна, че изпитва "известно удовлетворение" от сключването на сделката, но не пожела да дава мнение дали тя ще бъде предоговаряна, ако Камарата на общините я отхвърли.

Споразумението за Брекзит не подлежи на предоговаряне, каза междувременно в неделя британският премиер Тереза Мей в унисон с изявленията на европейските си партньори, предаде ДПА. 

"Ако хората си мислят по някакъв начин, че ще има още едни преговори, това не е така", каза тя пред журналисти в Брюксел, след като по-рано през деня Европейският съвет одобри сделката за раздялата с Обединеното кралство.

"Това е споразумението; то е резултат от тежки и трудни преговори през значителен период от време. И както беше казано, това е сделката, която е на масата. Това е възможно най-добрата сделка. Това е единствената възможна сделка", подчерта Мей.

Британският премиер отказа да коментира какво ще се случи, ако парламентът в Лондон отхвърли споразумението.

Орбан: Разводът си е развод!

Унгарският премиер Виктор Орбан определи като "мрачна неделя" 25 ноември заради споразумението за Брекзит между Великобритания и Европейския съюз, предаде Асошиейтед прес. По унгарската телевизия Орбан заяви, че "колкото и добре да е подготвен един развод, той си е развод".

Премиерът каза и че ръководителите на съюза носят отговорността за Брекзит, както и добави, че ако Обединеното кралство, което е богата страна, беше останало в ЕС, Унгария би получавала в бъдеще повече от европейските фондове.

Загубата, понесена от ЕС, може да бъде измерена и в пари, а не само като политическа и икономическа загуба, посочи унгарският лидер. Той заяви също, че ако държавите в Западна Европа не бяха пуснали мигрантите в Европа, Великобритания щеше да остане в съюза.