Българското председателство, нови членки на ЕС, протести в Гърция (обобщение)

Бъдещето на младите

Студенти по европеистика организират на 28 ноември неформална дискусия в Софийския университет под надслов „Българското председателство отблизо“. В предаването „Преди всички“ на БНР един от организаторите на събитието – студентката Александра Ваковска, обясни:

„Искахме да върнем тази тема на дневен ред и да информираме малко повече както студентите, така и другата част от гражданското общество за председателството. Искаме да се съсредоточим най-много върху фактите и отчетите за това какво е свършено, обзор за това с какво наистина сме помогнали, какво сме дали на Европа, като премахнем мненията, създадени чрез фалшиви новини, които понякога могат да объркат гражданското общество“.

На събитието ще бъдат обсъдени приоритетите по време на Българското председателство, каза Ваковска и добави, че са се съсредоточили предимно към бъдещето на ЕС и бъдещето на младите. "Един от най-важните приоритети за Българското председателство бяха младежките политики, а няма отговор от младите. Искаме да дадем точно това - ние дали сме съгласни с тях, какво мислим за тях, как те ще бъдат интегрирани", коментира Ваковска. По думите й събитието се промотира предимно във Фейсбук.

Съдът на ЕС се събра спешно заради Великобритания

„Великобритания понякога използва процедурите в посока на това да получи по-благоприятно третиране за сметка обаче на доверието в тези процедури и на ефективността на работа на ЕС“. Това заяви в предаването „Преди всички“ на БНР Вихър Георгиев – преподавател в Софийския университет.

Съдът на ЕС в Люксембург се събра спешно и започна разглеждането на въпроса дали Великобритания може едностранно да се откаже от Брекзит. По думите на Георгиев решението на съда е от изключителна важност предвид усилията и времето, които бяха вложени в този процес.

Според него хипотетично е възможно произнасянето на съда да стане още преди 11 декември, когато британският парламент трябва да реши – сделка по Мей или Брекзит без сделка. Георгиев обаче обясни:

„Би било супер бързо такова произнасяне. Съдът в такива случаи обикновено разглежда делата в рамките на много месеци. Съдът си дава сметка за спешността на въпроса. От самото начало решението е да се действа в много по-кратки срокове и с облекчена процедура. Възможно е. Освен това гласуването на 11 декември най-вероятно няма да произведе желания резултат. Така, че и да се произнесе по-късно съдът, няма да е фатално“.

Много важно е да се знае – дали една държава може да каже, че излиза от ЕС и след няколко месеца да размисли, коментира Георгиев и добави: „Ако е възможно - такова едностранно излизане всъщност може да се окаже, че това създава повече проблеми“.

Той посочи, че е интересен и въпросът в случай, че държавата размисли и повече не иска да излиза от ЕС, какво обаче казват останалите държави-членки и какво става, ако те не са размислили. Георгиев смята, че ако Великобритания реши, че иска да остане в ЕС, е редно и другите държави-членки да кажат своето мнение. По думите му включително и гражданите на Европа трябва да бъдат изслушани по темата и да бъдат взети предвид и техните притеснения.

Въпросът е доколко споразуменията ще бъдат изпълнени добросъвестно, каза още Вихър Георгиев и подчерта, че нивото на цинизъм при британските политици спрямо споразумението е значително.

Обсъждат се докладите за напредък на Сърбия, Косово, Македония, Алания и Черна гора

Междувременно евродепутатите ще обсъдят докладите за напредъка на Сърбия, Косово, Македония, Албания и Черна гора за членството им в Европейския съюз. Белград и Подгорица в момента водят преговори за присъединяване, а Съветът на Евросъюза се готви да започне подобни преговори с Албания и Македония през юни 2019 г. 

Косово още не е получило статут на кандидат за членство, тъй като пет страни-членки - Испания, Словакия, Кипър, Румъния и Гърция - не го признават за суверенна държава. 

На дебатите в Брюксел ще присъства еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан. 

Резолюциите за всяка от петте кандидатки ще бъдат гласувани утре. 

Стачка срещу ниските заплати

Гръцките синдикати провеждат поредната обща национална стачка в борба срещу безработицата и ниските заплати. Силно е засегнат транспортът. Не се движи нито един влак в страната. Всички плавателни съдове остават на котва, а пристанищните работници обявиха протестни демонстрации на всички портове по обяд .

Метрото и градската железница в Атина също не се движат, както и автобусите в Солун.

В ефективни протестни действия са лекари, учители, държавни служители и работещите в общините. Синдикатите призовават за масово участие в протестните демонстрации в цялата страна.

Исканията на протестиращите са за по-високи заплати и пенсии, мерки за борба с безработицата, повече средства за здравеопазване и образование, както и подкрепа към фермерите.

Днешната 24-часова стачка се провежда в знак на протест срещу проектобюджета, който се обсъжда в парламента.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!