Евродепутатите слагат таван на цените на обажданията в ЕС и одобряват извънредна съобщителна система


Цените на телефонните разговори в рамките на ЕС ще бъдат ограничени до 19 евроцента на минута, 6 цента ще е таванът за текстовите съобщения SMS от 19 май идната година. Това е решение на Европейския парламент, който този месец прие пакета за телекомите. Ще се улесни достъпът до 5G мрежите с голям капацитет до 2020 г. Предвижда се и създаването на съобщителна система за извънредни ситуации с обратна връзка от номер 112. Новите правила ще осигурят високоскоростна свързаност и достъпни обаждания в рамките на Евросъюза. Испанският евродепутат Пилар дел Кастильо Вера от ЕНП коментира след гласуването:

Благодарение на решимостта на Европейския парламент и проявеното от евродепутатите политическо лидерство стана възможна новата ситуация. Вече няма да има надценки за телефонните обаждания, за смс-ите и за достъпа до данни извън вашата страна. Приет е кодекс, който дава на операторите по-предсказуема инвестиционна среда. А това е решаващо за разработването на 5G комуникации“, обясни испанката Пилар дел Кастильо Вера.

Това е следващата стъпка към по-добра комуникационна свързаност между европейците. През 2017-а година бяха премахнати таксите за роуминг. Новото законодателство ограничава цената на обажданията и прави вече съвсем достъпна връзката на гражданите с близките им в другите страни- членки. Правилата ще защитават по-добре потребителите на смартфони, включително на уеб базирани услуги с приложения като Skype или WhatsApp. Държавите членки ще трябва също да предоставят подходящ радиочестотен спектър за въвеждането на 5G до 2020 г. Целта е да се достигне „Пътна карта за 5G в ЕС". Според нея трябва да има такава мрежа в най-малко един голям град във всяка страна от Съюза до 2020 година. Още за значението на приетите решения - от Дита Харанзова от Чехия, евродепутат от групата на Либералите и демократите:

Нашето особено важно решение е да се постави таван върху цените на разговорите и обмена на съобщения, така че всички разговори в рамките на ЕС ще бъдат по-евтини от 15 май. И второто важно нещо е, че интернет вече ще се възприема като комунална услуга подобно на доставката на газ или електричество. Поевтиняването на телефонните разговори е една победа за всички граждани на ЕС, а одобреният Кодекс за електронните съобщения ще осигурява по-голяма защита на всички потребители в общността“.

Момчил Неков, български евродепутат от Алианса на социалистите и демократите заяви по време на дебата, че е немислимо в една общност и в едно икономическо пространство да се допускат високи цени на услуги, които засягат гражданите и икономиката като цяло. По думите на Неков гражданите се нуждаят от това поевтиняване, защото то дава повече сигурност.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!