Жан - Клод Юнкер: Ti Amo Italia

Жан-Клод Юнкер
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Ti Amo Italia (бел. ред - "Аз обичам Италия"), заяви председателят на Европейската комисия Жан - Клод Юнкер след срещата си с италианския премиер Джузепе Конте заради процедурата по свръхдефицит към средата. Макар и погледите на всички през почивните дни да бяха насочени към преговорите с Великобритания, не по-малък проблем грози Европейския съюз, ако италианското правителстство не преосмисли плановете си за дефицит от 2,4 на сто в ситуация, когато дългът на страната надхвърля 130 % от брутния вътрешен продукт. След като в сряда дойде ясното предупреждение от Брюксел, категорично заявено от зам.-председателя на комисията Валдис Домбровскис.
От сряда - за Италия тече нов двуседмичен срок, а след вечерята с Юнкер, Домбровскис и еврокомисаря по въпросите на еврото Пиер Московоси, италианският премиер Джузепе Конте демонстрира конструктивност, но не пое твърди ангажименти преди срещата си с лидерите на двете управляващи партии - "Пет звезди" и "Лига". "Ще преговаряме докрай с Юнкер, защото сме отворени към конструктивен диалог, и когато използвам думи, не ги хабя напразно", каза Конте.
Ако все пак се стигне до финансова санкция, това може да е 0,2 на сто от брутния вътрешен продукт на Италия. Наказанието може да достигне и половин процент, ако не настъпят промени в бюджета.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!