Предстоящите избори за ЕП - сблъсък на политически идеи за бъдещето на съюза

Пет месеца остават до изборите за Европейски парламент, а острите различия и сблъсъци между основните политически идеи се очертават ясно.

И ако либералите имат визия за Европа като общ политически организъм, то консерваторите искат повече равноправие и суверенитет между държавите в голямото семейство. Българският евродепутат Ангел Джамбазки от групата на Европейските консерватори и реформисти смята, че най-големият сблъсък ще е за бъдещето на Европейския съюз:

Съюзът не може да продължи да бъде някакво карикатурно копие на Съветския съюз от минали времена, защото в момента това се случва. Това е основния ценностен разлом - те се опитват да ни наложат Европейски Съветски съюз, а ние искаме Европа на отечествата. Това са двете неща, които ни различават. Те се опитват да ни отнемат правото на глас, коментира българският евродепутат.

Джамбазки прогнозира, че след евроизборите, политическите организации, които изповядват ценностите на родолюбието, традициите, на семейството, на защита на националната идентичност и култура, ще бъдат много по-силно представени.

Това много плаши левите либерали в момента. Виждате какви остри сблъсъци вървят по темата Истанбулска конвенция, налагането на чужди на нас ценности, като например – твърдението, че един брак може да бъде не между мъж и жена, както ние твърдим. Те развяват едно фалшиво знаме на мултикултурализъм - това, че трябва да се превърнем в една обща маса, в която няма значение дали си българин или някакъв друг, можем и трябва да приемем всеки, който е дошъл да налага своята промяна. Ние не желаем това да се случва. Ние искаме да запазим държавата си – такава, каквато е била повече от 1300 години на Балканите – с български традиции, българска нация и българска култура. Ние смятаме, че това трябва да бъде запазено. А либералите ни казват, че това не трябва да е така, че трябва да се премахнат националните особености и характеристики, и да бъдат заместени с някаква култура – бърза закуска, искаш китайско – китайско, искаш дюнер - дюнер. Не възразявам срещу тези култури, но не смятам, че те трябва да бъдат налагани със сила на територията на 1300 годишна култура, която е създала уникално световно културно наследство, смята Ангел Джамбазки.

Той подчерта и успехите на правителството по време на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

На първо място – не допуснахме цензурата в социалните мрежи. Успяхме да защитим и българските геополитически интереси на територията на Западните Балкани, коментира българският евродепутат.

Според него ЕП трябва да е място за смислен дебат по важните теми за общността.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!