Пакетът „Мобилност“, Франция, Великобритания (обобщение)

Евродепутатът Андрей Новаков пред БНР: Лошо предложение!

„Макар австрийското предателство, според мен е изключително силово с подкрепата на Германия и Франция, да наложи тази позиция, съпротивата на 8 държави не е нещо, което виждаш често тук. Това показва колко лошо е това предложение. ЕП на два пъти блокира работата по това досие. Считам, че в момента виждаме едно от най-лошите въобще законодателни предложения, които са представяни за обсъждане. До такава степен е лошо това предложение, че в него са включени изисквания за внедряване на устройства в камионите, които още не са изобретени - те не съществуват“. Това каза за предаването „Преди всички“ по програма „Хоризонт“ на БНР евродепутатът Андрей Новаков по повод на промените в правилата за извършване на международни товарни пътни превози.

„Това, което ще направим в Европейския парламент, е, от една страна, да забавим или въобще блокираме работата по досието, така че да не мине в този мандат, а, от друга гледна точка, ако се стигне до евентуално гласуване, да внесем такива изменения и допълнения, които да отразяват в максимална степен интереса на българските превозвачи“.

Пакетът „Мобилност“ не е факт вече две години благодарение на евродепутатите, припомни Новаков.

„Ако се стигне до гласуване, смятам да внесем предложение, в които шофьорите все пак да могат да спят и да почиват в кабините при определени условия, да могат да извършват повече курсове в Европа, без това да попада в обхвата на Директивата за командировани работници. Надявам се да успеем. Затова ще се наложи всички българи да работим под един знаменател, както сме го правили до момента, по темата“.

Пакетът трябва да бъде приет по време на румънското европредседателство, но страната е от явните противници на проекта. Затова Новаков се надява той да бъде „забавен или отложен за неопределено време в бъдещето“, особено предвид очакваните протести в страната, включително в Букурещ.

Възможно е да се стигне и до Европейския съд, тъй като изискването за прибиране на шофьорите на всеки четири седмици „абсолютно противоречи с основните права и свободи, които са в основата на Европейския съюз - свободното придвижване на хора, стоки и капитали“.

„Празните курсове на камионите не кореспондират е с пестенето на емисии въглероден двуокис“, допълни Новаков. Той заяви, че би отишъл заедно с българските шофьори да протестира в Брюксел против пакета. 

6 месечен мораториум върху повишението на акцизите върху горивата във Франция

Френският премиер Едуар Филип обяви 6-месечен мораториум върху повишенията на акцизите върху горивата. Именно планираното увеличение от 1 януари беше в основата на бурните протести в страната през последните две седмици. Правителството се ангажира за обществен диалог в следващите месеци.

Но напрежението във Франция не утихна след решение на правителството, което ще струва на френския бюджет 2 милиарда евро.

„Избрахме успокоението пред гнева“, заяви премиерът Едуар Филип пред депутатите в Националното събрание. „Трябва да сме слепи и глухи, за да не чуем гнева на французите“, обясни премиерът, който през последните дни разговаря с протестиращи и с водачите на всички парламентарно представени партии, които настояваха за този мораториум.

Правителството замразява за шестмесечен срок три основни мерки, които предизвикаха протеста на "жълтите жилетки": покачването на акцизите върху горивата, изравняването на акцизите за бензина и дизела и на това на таксите за дизел между частни и служебни потребители. През същия период няма да се повишат и цените на газа и електричеството.

Правителството се ангажира за диалог през този период, за да намери консенсусно решение. Той трябва да се проведе до 1 март.

Мораториумът и призивът за диалог засега предизвикват скептични реакции сред протестиращите жълти жилетки и мнозинството от политическата класа.

Лидерът на крайно лявата „Непокорна Франция“ Жан-Люк Меланшон нарече решението „стара политическа хитрост“, която няма да успокои протеста, който според него е „революция“.

Според крайно дясната Марин льо Пен отлагането е тактика преди европейските избори през май догодина.

От една година казвахме, че повишаването на данъците няма да мине, каза лидерът на дясната партия „Републиканци“ Лоран Вокие.

Левите сили в парламента не се отказват от внасянето на вот на недоверие заради хаоса по време на протестите

Отмяната на увеличаването на акциза бе едно от основните искания на лидерите на „жълтите жилетки“, заедно с по-висока минимална заплата и връщането на данък „богатство“ за печелещите повече, който бе отменен миналата година.

В центъра на вниманието - Брекзит

Британските депутати продължиха до полунощ срещу сряда дебатите по сделката за Брекзит на Тереза Мей.

Основният дебат по сделката на Тереза Мей се забави много, след като преди това депутатите обсъдиха в рамките на около 5 часа внесената процедура за санкции на властите за неуважение към парламента, заради отказа да публикуват пълния правен анализ за Брекзит. Депутатите в крайна сметка гласуваха в полза на становището , че правителството е нарушило парламентарните правила, а правителството обеща да публикува правния съвет. В последвалия основен дебат бяха изложени добре познатите досега аргументи, като Тереза Мей заяви, че сделката ѝ не е перфектна, но е най-доброто, с което страната разполага. А нейните противници изтъкнаха, че сделката поставя страната в силна зависимост от ЕС. Преди началото на дебатите днес парламентарният лидер на управляващите Андреа Лидсъм заяви:

„Мисля, че Тереза Мей заслужава нашата подкрепа точно сега и аз наистина призовавам всички мои колеги много внимателно да се вгледат в споразумението за Брекзит и политическата декларация, защото има много дезинформация и хората не разбират правилно част от съдържанието и последиците“.

Гласуването е следващият вторник като сметките показват, че премиерът не разполага с необходимата подкрепа.

Междувременно бившият британски външен министър Борис Джонсън изрази надежда, че парламентът ще отхвърли проекта на правителството за Брекзит, предаде Ройтерс. Джонсън го нарече "национално унижение и подигравка над решението за излизане от Европейския съюз".

"Имаме много други опции. За да сме наясно по какъв път ще поемем, трябва да разберем какво ще се случи във вторник, ако, както се надявам, тази високо уважавана Камара на общините отхвърли сделката", каза Джонсън.

За 11 декември е насрочено гласуването в Камарата на общините на предложената от правителството сделка за Брекзит. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!