"Жена на война" спечели тазгодишната филмова награда LUX на Европейския парламент


Филмът „Жена на война”, копродукция на Исландия, Франция и Украйна, е носителят на тазгодишната кинонаграда ЛУКС на Европейския парламент. Призът беше връчен от председателя на ЕП Антонио Таяни.


Лентата на исландския режисьор Бенедикт Ерлингсон разказва историята на Хала ‒ учителка по музика и запалена екоактивистка. Тя започва смела операция за саботирането на завод за производство на алуминий, който унищожава исландската природа. В същото време обаче Хала научава, че искането й осинови дете е одобрено и че едно малко момиче в Украйна я очаква. Така пред нея възниква проблемът как да съчетае борбата за околната среда с желанието си да стане майка. Хала намира сили в природата и в хората, които подкрепят нейната кауза.

Режисьорът Бенедикт Ерлингсон: Филмът разказва за жена, която иска да спаси света. Тя е природозащитник, който се е радикализирал с течение на времето. Пътуването на героинята започва оттам. Филмът се фокусира върхе две-три много важни идеи, като неизбежното изменение на климата, неефективното противодействие и съществуващата култура на отричане. Засегната е и темата на родителството и осиновяването на дете. Как може да спасиш света? Дали ще го спасиш, ако спасиш едно дете? В известен смисъл това е филм за демокрацията, за пропагандните медии, както и борбата за опазване на околоната среда и правото на човещ да действа, дори и да нарушава правилата.

Запитан за главната героиня във филма, пресъздадена от Халдора Герхардсдотир, Бенедикт Ерлингсон каза: Жените постоянно спасяват света. Понякога те използват различни стратегии от мъжете. Светът се нуждае от спасяване тези дни, а в екологичната битка жените често са на преден план.

Другите два филма, които се състезаваха за наградата тази година, бяха „Стикс“ и „Другата страна на всичко“.

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни поздрави авторите и на трите филма финалисти и заяви: Изключително се гордея с нашия филмов конкурс, който от 2007 г. насам е посветен на европейски филмови продукции с фокус върху теми, които са от фундаментално значение за нашия Европейски съюз: универсалност на европейските ценности, интеграция и толерантност, както и защита на културното многообразие.

Откакто е създадена преди 12 години, филмовата награда Лукс е подпомогнала разпространението на редица европейски филми. Всяка година Парламентът поема разходите за изготвяне на субтитри за трите филма финалисти. Освен това филмът победител получава подкрепа за изготвянето на версии за хора със зрителни и слухови уреждания и за разпространение по света.

Филмите финалисти бяха прожектирани и у нас с вход свободен.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!