Финтех компаниите - идва ли краят на традиционните банки


Финтех (FinTech) компаниите са новоизгряващите конкуренти на традиционните банки. Те все по-активно напредват и се адаптират към динамичната среда и в търсенето на дигитални услуги от страна на клиентите.  FinTech е  хибридна форма между финанси и технологии, чиято поява се предопределя от променените изисквания на потребителите към начина, по който искат да банкират, плащат, управляват средствата си и да се застраховат. И макар мнозина да смятат тези технологии за технологии на бъдещете, за други те вече са неизменните технологии на настоящето. Евродепутатът от Европейската народна партия Ева Майдел посочва, че Финтех компаниите се стремят да направят плащанията още по-сигурни, още по-достъпни и много по-лесни за използване, а предимствата са големи:

"Бъдещето е, че след няколко години ПИН идентификацията ще отпадне и ще имаме биометрични данни, които ще заменят този тип идентификация. Вече няма да се чудим къде да си запишем ПИН-а, за да не го объркаме или да блокираме своята карта точно тогава, когато най-много ни е нужна. Тук е ключово да отбележим, че доверието на потребителите е изключително важно, за да могат те да се доверят на тези технологии и да ги използват, и от друга страна, възможността на законодателите, независимо дали на национално или европейско ниво, да направят така, че да създават добрата среда, в която иновационни технологични компании да се развиват."

Българската финтех индустрия се развива с бързи темпове, тя оперира от България, но обсклужва клиенти от над 100 държави в цял свят. Светослав Димитров от Българската финтех асоциация обяснява, че индустрията предлага финансови решения и улеснява потребителите, като всички разплащания могат да се правят само с един телефон:

"Може да си изхвърлите всички карти физически, които притежавате, и да извършвате разплащания директно с телефона си. Ако, например, имате малко магазинче за зеленчуци, може да си изхвърлите касовия апарат, да си инсталирате апликацията на телефона, вашият телефон дори може да издава и касова бележка. Може да изпращате пари на всички ваши близки и в секундата, в която ги изпратите, те ще ги получат отново на телефона си и ще могат да ги харчат през телефоните си, с всички защити, които може да ви даде една банка."

Цанка Танева е част от компания, която се занимава с отдалечена идентификация и издаване на електронен подпис. Услугата не е само за финансовия сектор, не само за бизнес сектора, но и за хората в неравностойно положение, които  нямат възможност да се предвижват сами или такива, които в определен момент нямат възможност до отидат до офис на банка, например. Съществува и екомотив - да се спре използването на хартията, да се спре и пътуването до институциите:

"Вече имаме възможност един наш съгражданин във Виена или в Лондон например да си свали нашето приложение на мобилния си телефон, да мине през процеса на идентификация, да получи електронен подпис и оттам да може да подписва всичките си договори, било договор за наем с друго физическо лице, било договор за кредит с банка, надяваме се и откриване на банкови сметки, и по този начин да се направят всички услуги наистина достъпни за хората."

А за да ни е улеснен животът, и съответната институция трябва да използва услугата. Община Бургас е един от добрите примери в тази посока, но и редица банки са прескочили традиционната форма на управление на финансите, подчертава Цанка Танева:

"Най-забавният случай за мен е как клиент на една банка подписа договора си за кредит в Тихия океан - човекът е моряк, те му изпратиха договора за кредит на телефона, той се идентифицира, видя си го, получи го и го ползва.  Мога да ви кажа, че за наши съграждани в чужбина, които са почти 2 милиона,  да ползват  услуги е много важно. В момента банковите услуги означават пълномощници, означават заверяване на документи, и всъщност е изключително трудно и тромаво, което в крайна сметка не помага нито на клиентите, нито на банките."   

За "Евранет +": Виолета Ашикова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!