Шенген, Украйна, Западни Балкани, Великобритания (обобщение)

Двоен стандарт и дискриминация

Европейският парламент ще обсъди днес и ще приеме утре нова резолюция, с която призовава за приемането на България и Румъния в Шенген, съобщи БНР. Очаква се евродепутатите да подкрепят доклада на своя колега Сергей Станишев. Той се аргументира, че вече 6 години двете страни изпълняват изискванията, но заради двоен стандарт и дискриминация остават извън пространството. Станишев призовава тази несправедливост да бъде прекратена. 

Окончателното решение обаче трябва да взето с единодушие в Съвета на ЕС. 

Това е петата поредна и незаконодателна резолюция по този въпрос от 2011-а година досега.

Докладчик по резолюцията е депутатът от Партията на европейските социалисти и неин лидер Сергей Станишев. Преди време той отбеляза, че вече шест години България и Румъния изпълняват изискванията, но заради двоен стандарт и дискриминация остават извън пространството за свободно движение и призова тази несправедливост да бъде прекратена. 

Парламентът даде зелена светлина на присъединяването на България и Румъния към Шенген през юни 2011-та година и няколко пъти потвърди позицията си. Окончателното решение дали двете страни могат да станат част от Шенгенското пространство трябва да бъде взето чрез единодушно гласуване в Съвета на Европейския съюз. Засега има индикации, че България ще бъде приета в Шенген по въздух до края на комисията "Юнкер".

До април държавите- членки на ЕС казват за часовото време 

Смяната на времето ще стане във всяка държава-членка, ако се вземе такова решение, а до април всяка от страните трябва да каже към кое иска да се придържа. Това каза евродепутатът от ПЕС/БСП Момчил Неков по време на открита обществена дискусия за смяната на часовото време и законодателството на ЕС. 

"Целта е март месец Европейският парламент да гласува позицията, в същото време в Съвета, ако се разберат и там за година, да кажем 2020 година да премине смяната на времето, или това, което е предложила Европейската комисия - 2019 година, ще стане още в този мандат", коментира депутатът. 

Важните направления – обилно финансирани

България е пасивна в участието си в Програмата за наука и иновации "Хоризонт 2020", каза в предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" на БНР евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков.

"Проектите, които подава, не са толкова, колкото ми се ще на мен, но тук не става въпрос за общини, за държава, за министерство, а за отделните университети и за отделните фирми или компании, които разполагат с капацитет за научни иновации и прочее, не кандидатстват достатъчно интензивно, така че да са сред печелившите, така че средства и към момента има, но може би подходът трябва да се смени наистина", коментира депутатът. 

Според Новаков бюджетът на ЕС за догодина, макар и компромисен, е добър, защото важните за България и Съюза направления са "обилно финансирани".

Съвет „Външни министри“ в Брюксел

Украйна и Западните Балкани са във фокуса на днешния съвет "Външни министри", който се провежда в Брюксел. В него ще участва и българският вицепремиер Екатерина Захариева. 

Темата за Украйна продължи да се обсъжда на работен обяд, в който участва украинският министър на външните работи Павло Климкин. 

Планът за действие срещу дезинформацията, обявен от Европейската комисия, също е сред въпросите на съвета, като дебатите са в светлината на изборите за Европейски парламент догодина.

Джеръми Корбин готов за премиер в правителство на малцинството

Британската Лейбъристка партия обяви, че нейният лидер  Джеръми Корбин е готов да поеме премиерския пост начело на правителство на малцинството още в сряда, ако Тереза Мей загуби гласуването по нейната сделка за Брекзит във вторник в Камарата на общините. 

Джон Трикет, член на кабинета в сянка, заяви, че трябва да бъдат проведени нови общи избори, ако Тереза Мей загуби вота. Той изтъкна в интервю за "Скай нюз", че това е предпочитаният вариант от лейбъристите, но ако това не стане, "ние сме готови да сформираме правителство на малцинството, ако това е необходимо и това може да стане още в сряда сутринта, като се опитаме да подновим преговорите и да придвижим страната напред в много по-добра посока".

Всичко това става в ден, в който редица вестници написаха, че Тереза Мей ще отложи гласуването в парламента и ще замине в понеделник за Брюксел. От "Даунинг стрийт" обаче  опровергаха тези твърдения и обявиха, че вотът във вторник ще се състои. 

Междувременно северноирландските юнионисти предупредиха Тереза Мей, че не може да разчита на тяхната подкрепа. А в самата Консервативна партия подалите оставки министри Борис Джонсън, Доминик Рааб и Естър Маквей не изключиха възможността да оспорват лидерския пост на Тереза Мей, но все пак предпочитат възможността премиерът да предоговори сделката. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!