Европейският парламент гласува по-строги правила за канцерогените на работното място


Нови осем вещества влизат в списъка с вредни вещества на работното място, които могат да причинят рак или генетични мутации. Евродепутатите актуализираха правилата за защита на работниците от излагане на канцерогенни и мутагенни вещества, включително дизелови изпарения, като се въвеждат гранични стойности за тяхната експозиция.

Изисквания за ограничаване на вредните вещества на работното място, които могат да причинят рак или генетични мутации, бяха наложени с Директива от 2004 г.  През 2017 г. евродепутатите добавиха 11 допълнителни субстанции, а тази седмица Парламентът одобри разширяване на списъка с още осем. Правилата регламентират максимални стойности на тези вещества на работните места, включват и предупреждения, ако за някои от веществата има опасност за поемане през кожата. Сред новите субстанции са газове, които се отделят при изгаряне на дизелово гориво, както и отработено моторно масло.

Ракът е най-често срещаната причина за смъртността в Европейския съюз, свързана с условията на труд. Около 53% от смъртните случаи в ЕС, свързани с работното място, са причинени от рак, по-рядко причина за смъртта са сърдечно-съдовите заболявания (в 28% от случаите) и дихателните заболявания (в 6% от случаите), посочва Европейската комисия. Всеки час в ЕС умират между 7 и 12 души от рак, свързан с работните им места, се посочва в доклада.

Най-често ракът на работното място засяга белите дробове, а според оценки на Световната здравна организация всеки десети случай на рак на белите дробове е тясно свързан с рискове на работното място. Риск има за работещите в среда, в която се отделят полициклични съединения. И сега има развити мерки, които трябва да се спазват- и от работниците, и от работодателите, каза д-р Николай Николов- специалист по белодробни болести.

"На работното място повече са полицикличните съединения- от нефта, работещите с горива, с летливите частици. Също така, асфалт където има, автомобилни гуми... Те са източници на полициклицни ароматни съединения, които определено увреждат клетъчната регенерация и се стига до риск за развитие на злокачествени заболявания... Уязвими са пътните работници- когато са нагрети пътищата и се излъчват тези вредни частици. При вулканизация на автомобилни гуми също се отделят вредни газове..."  

Застрашени са и работниците в строителството, в химическата промишленост, автомобилостроенето, производството на мебели, храни и облекла, дървообработващата промишленост и здравеопазването.

Докладчикът- Клод Ролен, депутат от Групата на Европейската народна партия- Белгия заяви: „Най-важното нещо е, че има непрекъсната преоценка на рисковете, защото здравето на нашите работници няма цена. Науката отбелязва напредък и вече знаем, че някои продукти са опасни, нещо, което по-рано не знаехме...

В началото не ни беше известно, че азбестът е канцерогенен и убива. ...Това гласуване е успешен резултат, тъй като успяхме да въведем пределно допустима стойност за изгорелите газове от дизелови двигатели след дълги месеци на преговори. В Европейския съюз милиони работници са изложени на въздействието на изхвърлянето на вредни вещества в електрическото и електронното оборудване.Това второ преразглеждане на директивата дава ясен сигнал: мониторингът на професионалното излагане на все повече и повече вредни вещества значително увеличава защитата на работниците. Неприемливо е, че работниците губят живота си, докато се опитват да изкарват прехраната си. "

С приемането на новите правила ще се даде възможност  да се подобри защитата най-малко на четири милиона работници, като същевременно се изяснят правилата за работодателите и органите за контрол. Новите правила ще дадат възможност да се предотвратят над 100 000 смъртни случая на ракови заболявания, свързани с работата.  

Работодателите трябва да преоценят рисковете за служителите от излагане на вредно въздействие и да вземат мерки да заменят вредните вещества с по-щадящи здравето, или да намалят времето, в което работниците имат досег с канцерогените. При работа с отработени масла се предвижда да бъдат въведени задължителни защитни облекла и ръкавици.

Парламентът вече работи по трето изменение на правилата, което ще регламентира присъствието на работните места на още пет потенциално опасни вещества.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!