Франция призна грешки в кризата с протестите, бомба пред телевизия „Скай“ в Атина (обобщение)

Едуард Филип призова „жълтите жилетки“ да формулират исканията си

Френският премиер Едуард Филип призна в интервю пред вестник "Лез Еко", че правителството е допуснало грешки в кризата с протестите на "жълтите жилетки".

Според Филип с въвеждането на мерките, обявени от президента Еманюел Макрон, дефицитът в бюджета за 2019 г. ще достигне 3,2 процента при предвидени преди това 2,8 на сто.

Той прикани "жълтите жилетки" да формулират исканията си в "платформа от предложения" или да ги изразят на следващите избори - европейските през май 2019 г.

Между 200 и 300 мигранти опитали да нахлуят в „Комеди Франсез“

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. 

Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка са играли друг спектакъл. Група пришълци, отначало малобройна, се е опитала да проникне в сградата. След като е отблъсната от охраната, към групата се присъединяват близо 300 души с намерение да прекъснат представлението.

Полицията е пристигнала бързо на мястото и е разпръснала тълпата със сълзотворен газ. Мигрантите скандирали: "документи за всички".

Според Агенция "Франс прес" инициатори на тази демонстрация са две неправителствени организации, подпомагащи бежанците, които са искали да разговарят с администратора на театъра, който като държавен служител да им съдейства за среща с вътрешния министър Кристоф Кастанер, за да се уреди престоя им във Франция.

Пред медиите мигрантите настояват за документи, престой и грижи.

Жертвите от нападението на Коледния базар в Страсбург станаха 5

Жертвите от нападението на коледния базар в Страсбург вече са 5, съобщи Ройтерс. Починал от раните си е 36-годишен поляк. Във вторник вечерта 29-годишният Шериф Шекат откри стрелба на Коледен базар в Страсбург. В резултат загинаха трима души и други 13 бяха ранени. По-късно от раните си почина и 28-годишен италиански журналист, дошъл в града, за да отразява работата на Европейския парламент. 

Убиецът беше ликвидиран в четвъртък. По данни на телевизия Бе Еф Ем нападателят е бил боец на терористичната организация "Ислямска държава".

Няма жертви от взрива пред гръцката телевизия

Мощна бомба с взривно вещество над 5 кг избухна тази нощ пред гръцката телевизия "Скай" в Атина. Няма жертви. На сградата на медията са нанесени сериозни щети.

По свидетелски показания, експлозията е усетена в радиус от пет километра.

Терористите са съобщили за поставеното взривно устройство в две гръцки медии и полицията е реагирала незабавно. Журналистите от телевизия "Скай" са били евакуирани.

Бомбата е мощна и целта е била да се нанесат щети на телевизията, коментират полицаите.

Охранителни камери са заснели двама души, които са поставили бомбата пред сградата на телевизията.

Политическите сили в Гърция коментираха, че "бомба срещу медия е удар срещу демокрацията" и настояват за бързо разкриване на извършителите на атентата.

Даунинг стрийт отрече за план за втори референдум за Брекзит

Британският премиер Тереза Мей днес ще направи обръщение в парламента, след като Даунинг стрийт отрече съобщенията, че има планове за втори референдум за Брекзит.

Депутатите в Камарата на общините са силно поляризирани и министри в кабинета на Мей биха желали да разберат дали сред тях все пак може да има мнозинство по някоя от алтернативните опции на сделката на премиера. 

Очаква се Тереза Мей да информира депутатите за последните развития около нейната сделка за Брекзит, която едва ли ще бъде одобрена от законодателите, ако не бъде променена така, че да гарантира, че „предпазният механизъм“ за ирландската граница ще бъде само временна мярка. И понеже шансовете за това не са големи, на Острова все повече се говори за алтернативни варианти.

Дори министърът на образованието Деймиън Хиндс, който смята сделката на Мей за разумен компромис смята, че ще бъде от полза в парламента да се проведат така наречените „пробни“ гласувания по алтернативни опции, дори още преди Коледа, за да се види дали някоя от тях би получила одобрението на мнозинството от депутатите.

Говори се най-вече за „норвежкия модел“ на отношения с ЕС, въпреки че предварителните сигнали са, че той също няма да събере мнозинство.

Междувременно от Даунинг стрийт отрекоха съобщенията в неделя, че се мисли в посока за провеждане на втори референдум. Идеята обаче по принцип се подкрепя дори от някои министри като възможност парламентът да излезе от задънената улица, в която се намира в момента.

Хиляди унгарци протестираха срещу Орбан

Хиляди унгарци протестираха днес в Будапеща срещу нов трудов закон и все по-авторитарното според тях управление на министър-председателя Виктор Орбан, предаде БТА, цитирана от БНР.

Протестът, озаглавен „Весела Коледа, г-н министър-председател“, беше четвъртата демонстрация на леви опозиционни партии, студентски групи и граждани срещу правителството през последната седмица, съобщи Ройтерс.

Протестиращите развяваха унгарски знамена и флагове на Европейския съюз и носеха плакати с лозунги, сред които „Не крадете“ и „Независими съдилища“.

Новият трудов закон позволява на работодателите да искат до 400 часа извънреден труд годишно, поради което критиците го нарекоха „робски закон“.

Управляващите също така прокараха закон за създаване на нови административни съдилища, които ще отговарят пред правителството и ще се занимават с деликатни въпроси като изборното законодателство, протестите и корупцията.

Орбан често влиза в сблъсъци с Брюксел заради създаваната от него система, която засилва контрола му върху съдилищата и медиите и която неговите критици смятат за авторитарна.

Организации за гражданските права заявиха, че новият съдебен закон е поредното подкопаване на демократичните институции при управлението на Орбан, който е на власт от 2010 г.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!