България, Великобритания, Германия, Белгия (обобщение)

Лиляна Павлова се завръща като депутат

Народното събрание закри Министерството на българското европредседателство и освободи ресорния министър Лиляна Павлова. Това стана след гласуването на структурни промени в Министерския съвет. Павлова се завръща като депутат. 

Оценката на коалиционните партньори Цветан Цветанов и Валери Симеонов:

"Госпожо Павлова, имате пълното основание да се гордеете с цялата администрация, която изнесохте".

"Истината е, че България се представи блестящо. Благодарение на работата, на първо място, на госпожа Лиляна Павлова, която се справи перфектно със своите задължения".

От БСП отново възразиха на това, че било сформирано отделно министерство за председателството, а задачите не са се поели от външния министър. Кристиян Вигенин посочи, че въпреки че сме се справили с по-малко средства, от левицата ще поискат отчет за изразходваните пари.
   
"И на тази база ще направим своите изводи".

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева подчерта:

"Създаването на министерство и на министър, който го ръководи, показа, че наистина избраният модел беше изключително успешен".

Министерството на българското европредседателство официално ще бъде закрито на първи януари, след като в края на 2018 година приключва ротационното председателство на триото Естония - България - Австрия. 

България ще продължи да се бори за постигане на националния интерес по Пакет "Мобилност", заяви междувременно министърът на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз Лиляна Павлова:

"Да. Ние защитавахме докрай българския интерес. Но, както видяхте и на последното заседание, за да имаш блокиращо мнозинство, трябват определен брой държави. В последния момент нямаше достатъчно държави нито тогава, нито сега, с които да можем да блокираме приемането на едно или друго решение, но това не значи, че ще се откажем. С министър Желязков ще продължим с всички усилия да защитаваме интереса на българските превозвачи по най-добрия възможен начин".

В отчета си за свършеното в рамките на ротационното председателство Павлова посочи, че са изразходвани 22 милиона лева по-малко от предвидените средства за подготовка и провеждане.

2 милиарда паунда за справяне с последиците от Брекзит

Британското правителство постигна съгласие значително да ускори подготовката в случай, че Обединеното кралство напусне ЕС без сделка. 101 дни преди определената дата за напускане не евросъюза бяха заделени допълнително 2 милиарда паунда за справяне с очакваните последици. Министърът за Брекзит Стивън Баркли предупреди бизнеса, че макар и да не се очаква да се стигне до този сценарий, по въпроса трябва да се мисли  сериозно. 

След последното заседание на кабинета преди Коледа официалната версия за приоритетите остава същата: излизане със сделка. Но така има вероятност сделката на премиера да не бъде одобрена при гласуването в Камарата на общините, властите са длъжни да мислят сериозно и за други сценарии. Министърът за Брекзит Стивън Баркли:
„Приоритет на правителството остава осигуряването на сделка, но 14 седмици преди излизането от ЕС трябва да признаем, че едно отговорно правителство трябва да се подготви за възможността от напускане без сделка."
Освен допълнителните средства, правителството ще изпрати писма със съвети за справяне със ситуацията на около 140 000 компании в страната. Гласуването на сделката на Тереза Мей в парламента е насрочено след 14 януари. Много политически наблюдатели смятат, че с отлагането на гласуването и напредването на времето премиерът иска да принуди депутатите да подкрепят нейния план пред задаващата се все по-реална опасност от Брекзит без сделка.

„Алтернатива за Германия“ не успя да осъди Меркел

Крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" не успя да осъди германския канцлер заради масовия прием на бежанци през 2015 година.

Германският конституционен съд отхвърли жалбите, които партията внесе още през май.

Става дума за три конституционни жалби, подадени от членовете на парламентарната група на "Алтернатива за Германия" срещу решението на Меркел да отвори през септември 2015 г. южната граница за бежанци.

Съдът обяви, че депутатите не са успели да обосноват по какъв начин решението на Меркел е нарушило конституционните им права.

От "Алтернатива за Германия" смятат, че при разработването на миграционната политика германското правителството е нарушило правото на Бундестага да участва в разрешаването на проблема.

Според Министерството на вътрешните работи на Германия през 2015 година около 900 000 бежанци влязоха във Федерална република Германия, което доведе до бум на ксенофобски прояви, агресия срещу мигрантите и недоволство от страна на германците, особено в източните провинции.

Шарл Мишел подава оставка

Белгийският премиер Шарл Мишел съобщи на 18 декември пред парламента, че подава оставка и се отправи незабавно за среща с крал Филип. Заседанието на парламента беше прекъснато. 

До оставката се стигна, след като премиерът бе атакуван от парламента цял следобед по поредица от въпроси – от данъка върху тока, акциза върху горивата, фактурите за болнично лечение, пенсиите,  климата, и, разбира се, миграцията, която една от депутатките от Новофламандския алианс Катрин Фонк нарече „голяма мъглявина“. В резултат Шарл Мишел призова парламента да създаде коалиция на „добра воля“, която да управлява страната до изборите на 26-ти май и предложи пътна карта, която се основава на три принципа – покупателна способност, сигурност и климат. Повечето от поетите по нея ангажименти обаче се сториха доста неясни на опозицията. Социалистите  подготвяха да внесат искане за вот на недоверие, подкрепен от зелените, с който все пак да дадат 48 часа на премиера да уточни намеренията си. Не се стигна обаче до това. 

При възобновяването на заседанието, премиерът поиска думата и обяви:

„Този мой призив не бе убедителен – разбрах това при прекъсването на пленарното заседание. При това положение, трябва да уважа този факт и да си взема бележка. Затова реших да подам оставката си и възнамерявам да отида при краля незабавно“.

Експерти коментират, че не е сигурно дали след 40 дни в Белгия ще има предсрочни избори, тъй като решението за тяхната организация е на правителството и съответно на премиера.

 „Няма да формираме федерално правителство преди изборите през 2019-а и дори преди да бъдат създадени регионални правителства“, каза още Шарл Мишел. 
Най-вероятно ще има кабинет на малцинството, за който се знае, че ще бъде сформиран със сътрудничеството на парламента, „положителни сили, добра воля и в дух на изграждане на мостове“.