Брекзит и европейските избори (обобщение)

Вебер е срещу отлагане излизането на Великобритания от ЕС

Недопустимо е да се отлага датата за излизане на Великобритания от Европейския съюз, защото това може да предизвика сътресения на европейските избори. Това каза в интервю за Франс прес председателят на Европейската народна партия Манфред Вебер.

Според него ако Брекзит бъде отложен, Великобритания ще трябва да участва в изборите за Европарламент в края на май.

Така по думите на Вебер кампанията за тези избори ще се сведе до въпроса "да или не на Европа", защото "мнозина екстремисти, и отдясно, и отляво, са против идеята да се работи заедно на европейско равнище".

Във вторник британският парламент поднови дебатите по споразумението за Брекзит. Гласуването на документа е предвидено за другата седмица.

Междувременно британски и европейски служители обсъдиха възможността за разширяване на официалния срок за излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз на фона на опасения, че договорената Брекзит сделка няма да бъде одобрена от парламента на страната до крайния срок на 29-и март, съобщи The Daily Telegraph, цитирайки неидентифицирани източници, посочва Ройтерс.

Изданието цитира три свои неназовани източници от ЕС, които твърдят, че британски официални представители "тестват предпазливо" възможността за удължаване на срока на действие на член 50 от Лисабонския договор на ЕС, който определя условията за напускане на съюза.

Премиерът Тереза ​​МеймногократноизключивъзможносттазаотлаганенаБрекзит, макаридапредупредибританскитедепутатите, че ако отхвърлят договорената от нея сделка, самият процес по Брекзит може да дерайлира, или Великобритания да се наложи да напусне ЕС без споразумение.

"Ние напускаме Европейския съюз на 29-и март", заяви британският министър Стивън Баркли, отговарящ за Брекзит, когато той беше помолен да коментира информацията на в-к "Телеграф". "Не се стремим да удължим във времето процеса по излизане от ЕС", подчерта той.

На въпроса дали той отрича информацията на изданието, Баркли отговори: "Да. Мога да бъда пределно ясен, че политиката на правителството е за напускане на ЕС на 29-и март".

Той обаче добави, че удължаването на процеса по излизане, според член 50, не е едностранно решение на Обединеното кралство. Подобно разширяването на настоящия срок ще изисква единодушното съгласие и държавните глави в Европейския съвет.

Бъдещето на Брекзит все още остава много несигурно, тъй като през следващата седмица британските законодатели ще проведат гласуване относно сключеното от Тереза Мей споразумение с ЕС, което беше договорено през ноември.

Бизнес лидерите и инвеститорите продължават да се опасяват от напускане на Съюза без одобрена сделка, което може да запуши артериите на двустранната търговия, да подплаши финансовите пазари и да разстрои веригите за доставки на петата по големина икономика в света.

Освен напускането на ЕС без сделка или според договореното от Тереза Мей споразумение, другите възможности включват отлагане във времето на процеса на Брекзит, насрочване на извънредни парламентарни избори или провеждане на нов референдум за членство на Великобритания в ЕС.

Франция затяга санкциите за необявени протести

Франция планира да приеме нов закон, с който да се затегнат санкциите за необявени предварително протести, заяви премиерът Едуар Филип, цитиран от Ройтерс.

По думите му трябва да се запази правото на демонстрации, но и да се наказват тези, които нарушават закона.

Изявлението е по повод поредните съботни протести на „жълтите жилетки“ срещу управлението, които прераснаха в безредици с подпалването на мотори и барикади, издигнати на булевард „Сен Жермен“ в Париж.

Френският премиер каза, че правителството може да използва за модел сега съществуващите разпоредби срещу футболните хулигани. Мерките може да бъдат въведени още през февруари.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!