Пакет „Мобилност 1“, Брекзит (обобщение)

Борисов разговаря с Таяни

Министър-председателят Бойко Борисов обсъди развитието на ситуацията около пакета „Мобилност 1“ с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни в телефонен разговор днес, съобщи правителствената пресслужба на 11 януари. 

Предвид последното гласуване на текстовете по пакета в Комисията по транспорт и туризъм в Европейския парламент, на което два от трите доклада по пакета бяха отхвърлени, българският премиер настоя пред Таяни да бъде обмислена възможността темата да бъде оставена за разглеждане от следващия парламент след евроизборите.

Борисов определи като странен казуса, че има политическо споразумение между ръководителите на различните парламентарни групи в транспортната комисия, че трите доклада по пакета „Мобилност 1“ са неразделна част един от друг, но в същото време няма логика отхвърлените доклади да влязат за гласуване в пленарна зала.

„Два пъти транспортната комисия и един път в пленарна зала евродепутатите отхвърлят спорните доклади по пакета „Мобилност 1“ и с това показват, че текстовете са небалансирани и предизвикват недоволство както у тях, така и у редица страни-членки на ЕС“, подчертал Борисов.

За да изрази всички резерви по отхвърлените доклади по пакета „Мобилност 1“ и процедурите по гласуването им в пленарна зала на Европарламента, премиерът Борисов изпрати в Брюксел министъра на транспорта и съобщенията Росен Желязков. Той представи всички аргументи на страната ни по темата на среща с Таяни.

Джамбазки: В Брюксел се случи юридически прецедент

В Брюксел се случи юридически прецедент заради пакета „Мобилност“, каза пред БНР евродепутатът от групата на европейските консерватори Ангел Джамбазки.

„Предложенията, които бяха направени от колегите от Западна Европа, не срещнаха подкрепа – това е третото гласуване на този пакет в Комисията по транспорт и всеки път биват отхвърлени. Те не приемат и нашите предложения, които са за смекчаване на тези изисквания, които налагат, но не минават и техните“, каза той в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

Според Джамбазки пакетът е бил блокиран, защото две предложения в него са били приети, а едно – отхвърлено.

„Нашият политически интерес е този пакет да не се гласува, но ако се гласува - да бъде гласуван в един нов парламент“.

Политикът припомни, че ЕП е към края на мандата си и част от хората в него са „изкушени“, защото няма да носят политическа отговорност.

„Сега е времето, което българският народ е казал, че е „мътната вода“. Именно затова лобистите на пакета се опитват да го прокарат в момента. Няма логика законодателство, което настрои срещу себе си 8 държави и над 100 милиона жители, да бъде приемано от един парламент, който няма мандат“.

Той обясни и ролята на координаторите на Комисията – човек  от дадена група, който води преговори от нейно име с останалите групи. Решението, което те предстои да вземат на 21 януари, е чисто консултативно.

Ако все пак се стигне до разглеждане на пакета в този ЕП, то „вариант е по някакъв начин да се опитат да вкарат осакатения пакет“. „Но тук не ще възразим на процедурата, защото няма как 4 пъти да си гласувал един документ в пълния му състав, а сега 2/3 от него да не ги гласуваш. Няма такава логика.“

„Най-големият хаос би бил, ако всички предложения – на Транспортната комисия, на евродепутатите и ЕК, бъдат вкарани в залата и всеки гласува „каквото му дойде и каквото му падне, което не е невъзможно, но ще бъде безпрецедентен скандал и практическо начало на края на ЕС“, обясни Джамбазки. Той допълни, че не би се ангажирал да прави прогнози за съдбата на пакета.

Милиардери предпочитат Великобритания да се откаже от ЕС

Двама от най-големите донори на кампанията, подкрепила излизането на Великобритания от ЕС, сега смятат, че правителството в крайна сметка ще се откаже от Брекзит, предаде Ройтерс.

Милиардерът Питър Харгрийвс - вторият по големина дарител на кампанията, и дългогодишният мениджър на хеджфонд Криспин Оди заявиха пред агенцията, че очакват Великобритания да остане в ЕС, въпреки че каузата им победи на референдума през 2016 г.

„Тотално съм отчаян. Не мисля, че Брекзит ще се случи“, заяви Харгрийвс (72 г.) – един от най-богатите във Великобритания и дарил 3,2 млн. паунда ($4 млн.) на кампанията за напускане на Евросъюза.

Оди, който дари 870 000 паунда каза, че не вярва във възможността да има втори референдум, но и че ще има Брекзит. „Според мен няма да се случи. Не виждам как ще стане при тази конфигурация на парламента“, добави той.

Брекзит може да няма, ако британският парламент отхвърли идната седмица споразумението с ЕС, постигнато от министър-председателката Тереза Мей, заяви външният министър Джереми Хънт, цитиран от Ройтерс.

Ако предложената от Мей сделка бъде отхвърлена, има реален шанс да настъпи „парализа на Брекзит“, която да наложи Великобритания да се откаже от планираното излизане от Европейския съюз, каза Хънт. Британският парламент няма да допусне Брекзит без споразумение, добави той.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!