Латвийският опит в еврозоната - уроци и поуки за България


Около половин година остава, докато България получи отговор дали е готова да се присъедини към единния банков надзорен механизъм на еврозоната и обменно - валутния механизъм ERM II, известен у нас като "чакалнята" за еврозоната. Еврокомисарят по въпросите на еврото Пиер Московиси предупреди, че страната ни трябва да докаже, че икономиката й е достатъчно силна, за да удържи евентуални турболенции, предизвикани от икономическия цикъл.
За да няма шок, страната ни изпълнява план с мерки. Или както казва зам.-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис: "За приемането на еврото страните - кандидатки трябва да покрият определени номинални критарии, но и да докажат тяхната устойчивост".
През 2014-та година Домбровскис бе премиер на Латвия, когато в страната бе въведено еврото. Едно евро се размеряше за 0,7 лата, а година по-рано в малката  прибалтийска държава започна кампания:
"След една година Латвия ще приеме еврото като официална валута. Еврозоната ще се увеличи с още една страна - нашата", се казва в информационния клип. В страната не е имало инфлационен шок. А тъй като по-късно през деня в Рига ще започне и специална конференция "Пет години с еврото", ще погледнем държавата - сравнително стабилни финанси, но и проблеми, които станаха ясни на света миналата година. "Може да има и други банки с проблеми",
каза за "Хоризонт" проф. Александър Машарски, един от известните латвийски финансисти. Думите му са няколко дни, след като в началото на 2018-та третата по големина банка в страната ABLV беше определена като "фалираща" от Европейската централна банка.
Гуверньорът на Латвийската централна банка Илмар Римшевич временно не изпълнява задълженията си, защото бе арестуван след обиск в дома му в първите месеци на 2018-та. Шефът на Еврогрупата Марио Сентено потвърди, че проблемът се следи внимателно, но е вътрешнополитически за Латвия.
Почти година по-късно Римшевич все още не се е върнал в кабинета си, а местните медии цитират източници от Европейската комисия, които обвиняват съдебната система на страната, чийто механизми не са сработили.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!