Брекзит (обобщение)

Тереза Мей обмисля изменение на споразумението

Британският премиер Тереза Мей ще говори пред парламента днес какво смята да предприеме за излизането на страната от Европейския съюз. Миналата седмица тя претърпя поражение в Камарата на общините при гласуването на сделката й за Брекзит, но успя да преодолее вота на недоверие, поискан от опозицията.

Междувременно вестник "Дейли телеграф" пише, че британският премиер обмисля излизане от безизходицата около Брекзит чрез изменение на споразумението. Промяната трябва да очертае план за гарантиране на отворена граница между Обединеното кралство и Република Ирландия след като Лондон напусне общността.

В. "Сънди таймс", който се позовава на сътрудници на британския премиер, тиражира същата информация, цитиран от Ройтерс.

Според източниците такъв договор ще помогне да се преодолее съпротивата срещу плана за Брекзит на бунтовниците в Консервативната партия и на Демократичната юнионистка партия (ДЮП), която подкрепя правителството на малцинството на Мей.

Много консерватори и ДЮП са против разпоредбата в сделката по развода, която според ЕС е гаранция, че няма да има твърда граница между Република Ирландия и Северна Ирландия.

Джуле Гърлинг: Втори референдум!

Брекзит е добър урок не само за европейските политици, но и за провеждането на референдуми в условия на представителна демокрация. Това каза в интервю за БНР британският евродепутат Джули Гърлинг. 

"Смятам, че има светлина в тунела и трябва да останем оптимисти. Надигат се гласове за провеждането на втори референдум във Великобритания, защото има импулс да се освободим от "Брекзит"-лудостта. Виждам това като надежда за бъдещето, така че ще продължа да работя в тази посока - за втори референдум. Ние сме една от най-старите функциониращи демокрации в Европа. Същевременно заради "Брекзит" губим страшно много в тази лудост. Виждам като отговорност работата по възстановяването на здравия разум.

"Да, ние сме глобална сила и играч, но го правим по-добре като част от ЕС. А не защото сме изключителни и уникални, защото сме британци. Това даже не звучи като нещо от 20-и, а направо от 19-и век. Това е изключително остаряло имперско виждане за нещата. Това не са модерните британци, те не разсъждават така. Ние сме мултикултурно, отворено общество. Наистина ме оскърбява, че те представят това лице пред света, защото това не е тази Великобритания, в която живея и която обичам".

В предаването "Преди всички" по "Хоризонт" бившият представител на Консервативната партия коментира, че „сделката“ на Тереза Мей разглежда само два въпроса:

„500 страници и само две неща. Първото е преходният период. Бизнесът в по-голямата си част харесва това, защото му дава възможност до 2020 г. да помисли и да се справи с всичко, което ще последва оттук нататък. Най-ценното нещо в сделката е именно този преходен период. Второто нещо е- „мрежата за сигурност“ на Северноирландската граница - да не бъде допускано да има "твърда граница" между Северна Ирландия и Република Ирландия“.

Гърлинг заяви, че е била изключена от Консервативната партия, защото е гласувала категорично против Брекзит. Тя обаче остава оптимист. 

"Не съм сигурна, че ще излезем от ЕС на 29 март. За мен няма политически облаги, независимо дали ще останем или ще напуснем. Ако останем, няма никаква гаранция, че отново ще бъда избрана за депутат, защото вече нямам политическа партия".

Евродепутатът отправи и послание към партиите в Европа:

"Бих искала да посъветвам тези страни, не само Германия, но и други, в които виждаме надигане на десните сили - не мислете, че за да ги победите, трябва да бъдете като тях. Така няма да ги победите, а напротив - ще ги направите още по-силни и ще ви изядат. Това се случи във Великобритания. Може да се случи и в Германия, ако традиционните центристки и десни партии се изместят повече вдясно, мислейки, че така ще победят крайнодесните. Няма да стане!"

Британският парламент няма право да се опита да "отвлече процеса на Брекзит", предупреди министърът на търговията Лиъм Фокс. Пред Би Би Си той припомни, че парламентът е сключил договор с британския народ, че хората ще вземат решението и той ще го изпълни, визирайки произведения през 2016 година референдум по въпроса. Британският министър на търговията направи този коментар, след като няколко депутати дадоха индикации, че започват опити да поемат по-голям контрол върху Брекзит.

Германският министър на икономиката Петер Алтмайер призова да не бъде подлагана Великобритания на излишен натиск по въпроса за Брекзит, предаде ДПА. 

В интервю за агенцията той посочва, че има две проблематични области, в случай че се стигне до Брекзит без споразумение.

Едната е стойността на британската лира, която през последните месеци поевтиня.

"Това вече постави под напрежение германската експортна индустрия, която изнася доста за Великобритания, особено автомобилната индустрия", каза Алтмайер.

Според него друг проблем е възможността да има забавяния заради митнически проверки и задръствания по границите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!