Традиционни или евроскептични партии ще доминират в новия европейски парламент

 Традиционни или евроскептични партии ще доминират в състава на новия европейски парламент, който трябва да бъде определен на изборите през май тази година ? Все още анализаторите се въздържат да дават категоричен отговор на този въпрос. Причините - фрагментираната политическа картина в Европа - най вече с очаквания БРЕКЗИТ. Как той може да повлияе на изборния резултат и на бъдещите дебати в Европарламента, обяснява анализаторът от фондация „Робер Шуман” Ерик Морис:
Сред евроскептичните групи една ще загуби британските консерватори, а друга британския UKIP, който настоя за Brexit. Така че ще е необходимо да се види как те ще се интегрират с Лигата от Италия , с „Алтернатива за Германия” и с френските представители и как ще се организират заедно, тъй като те нямат едни и същи политически виждания за миграцията.
Сложната политическа картина се допълва и от призивите, идващи от Италия за обединение на евроскептични партии с Полша, Хърватия, Финландия и Франция. До колко това е възможно е рано да се каже, но редица анализатори сочат като причина за възхода на евроскептиците и разделението на Източна и Западна Европа. Теза, с която обаче не е съгласен белгийския политически анализатор проф. Жан Мишел Дe Вале:                                                                                                                                       Brexit не е нещо ново, а Полша и България например не гласуваха против европейската конституция. Въпреки това евроскептицизмът се разви добре в Западна Европа и без страните от Централна Европа. Тя се използва като изкупителна жертва за прикриване на грешките и неспособността ни да съживим европейския проект .
Сред причините, водещи до възхода на популистите не бива да се изключва и мигрантската криза, която също доведе до сериозни разделения сред страните членки и техните граждани. Един от примерите за това е Унгария, където дори вече се заговори  за обща предизборна кампания за вота през май, а унгарският евродепутат Тамаш Дойч коментира:
Партията на Виктор Орбан - „Фидес“ предупреждава, че тези избори са за миграция. В последно време изборите в Европа - било то местни или парламентарни се печелят от  сили, които искат да защитят населението си,  казва унгарският евродепутат Тамаш Дойч.
 Според експерти въпреки опитите за обединение на евроскептиците преди изборите  то те няма да отчетат значителна победа на тях. Не е изключено да запазят досегашния си брой представители в Европейския парламент, коментира анализаторът Дору Франтеску от европейския мозъчен тръст Votewatch Europe и обяснява причините за своите очаквания:
 Ако не беше Brexit, евроскептичните сили в следващия Европейски парламент биха били много по-големи, но сега те в някаква степен губят британците на фона на силата, която имат в други европейски страни. За това според мен това може да доведе до запазване на почти същия брой депутати за тези партии,както досега, смята анализаторът Дору Франтеску.
 А, за експерта по европейски въпроси Владимир Шопов предстоящите избори за ЕП ще затвърдят тенденции, наблюдавани в отделните държави при различните гласувания:  2019 ще бъде година, в която ще има много политика, но няма да има мното управленски решения , смята политологът  Владимир Шопов.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!