ЕК увеличава финансирането за кръговата икономика

27% от отпадъците в морето са от рибарската дейност. Това са най-вече скъсани мрежи и остаряло оборудване, обяви представителят на ЕК за морските иновации и инвестиции Марис Стулджис. Решението е в две посоки – производителите на рибарско oборудване да поемат отговорност за неговото рециклиране и самите рибари да предават в пунктове т.нар.”пасивен боклук”, който вадят от морето заедно с улова. Това е регламентирано от програмата „Fishing for  litter” (лов на боклук), коментира Стулджис.

За да бъдат мотивирани да го предават те трябва да получават заплащане, заявиха експерти и рибари от Варна и Констанца от българо-румънската работна група за замърсяването на Черно море с пластмаси дискусията. В момента предаването на старо рибарско оборудване у нас е изключително трудноПодава се заявление в РИОСВ, откъдето издават специфичен код за вида комбиниран боклук и след това притежателят му търси в кое депо, преработват този вид, разказа Aлександър Тръпчев, председател на рибарско сдружение “Одесос 2011”.

В кръговата икономика е бъдещето убеден е едрокомисарят по околкна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела. Той обяви, че въведените нови правила за управление на употребата на пластмасови продукти за еднократна употреба, които се срещат най-често по плажовете на Европа, вкл. загубеното и счупено рибарско оборудване ЕК превижда ново финансиране, вкл. по програма за иновации „Хоризонт Европа” на стойност 1 млрд. евро.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!