Протести срещу глобалното затопляне и „жълтите жилетки“, Брекзит (обобщение)

„Вдигни се за климата“ в Брюксел

Около 70 хиляди души се включиха в неделя в протест под надслов „Вдигни се за климата“ в Брюксел.

Протестиращите започнаха да се събират пред Европейския парламент около 16 ч. българско време, където настояха за „силни и амбициозни действия“ срещу глобалното затопляне. На въпрос дали очакват обещания, една от участничките заяви:

"Не, не обичаме думата „обещание“. Искаме повече от обещания и ангажименти, тоест, конкретни неща – европейски закони и директиви, които водят до мобилизация.  Закони в Белгия, Франция, Швейцария, изобщо, навсякъде. Държавите да поемат нещата в ръце".

Протестиращите подчертаха, че човечеството е изправено пред едно от най-големите предизвикателства, откакто съществува земята. Организаторите бяха категорични, че действията в тази насока ще се умножат, тъй като управляващите трябва да отстъпят. „Борбата се очертава дълга и трудна, но ние няма да се откажем“, заявиха те.

Шествие „червените шалчета“ в Париж

Републиканско шествие на "червените шалчета" се проведе в неделя в Париж, за да отхвърли насилието и безредиците на протестите на "жълтите жилетки", които продължават повече от два месеца. Демонстрацията обаче не привлече очакваното множество.

"Спрете блокадите" - гласи лозунгът на фейсбук страницата на групата, която се обявява срещу всякаква форма на насилие по време на протестите на "жълтите жилетки". "Гневът е чут, исканията са основателни, но ние се обявяваме срещу формата, систематичното насилие, омразата към народните избраници и журналистите" - обяснява пред медиите жителят на Тулуза Лоран Сулие, от когото тръгна начинанието. Водачите на "червените шалчета" уверяват, че са с различни политически хоризонти и не са нито защитници на президента Макрон, нито противници на "жълтите жилетки".  
 
"Социалните мрежи не са Франция" - коментира председатеят на френското Национално събрание Ришер Феран.

На протестите на „жилетките“ в неделя отново се стигна до насилие, а един от лидерите им беше ранен.

Силите на реда използваха сълзотворен газ и водно оръдие да отблъснат демонстрантите, които хвърляха предмети по тях в столицата.

По данни на Парижката префектура арестуваните са 22-ма.

Около 69 хил. души протестираха в цялата страна според данни, публикувани от Министерството на вътрешните работи. Това е спад в сравнение с миналата събота, когато броят им беше 84 хил.

13 закона трябва да бъдат приети преди Брекзит

Британското правителство съобщи, че е започнало консултации за увеличаване на броя и продължителността на дебатите в парламента, за да си осигури достатъчно време за приемане на всички необходими текстове преди Брекзит. "Осъзнаваме, че графикът ни притиска и за да се подсигурим, започнахме предварителни разговори за удължаване на времето на заседанията, в случай че това се окаже нужно", каза за АФП правителствен говорител.

До датата на Брекзит, 29 март, дебатите биха могли да продължават до полунощ в понеделниците, да бъдат удължени с близо пет часа във вторниците или да се състоят в петък, когато обикновено няма заседания. Що се отнася до ваканцията на парламента от 15 до 24 февруари, тя може да бъде отменена, отбелязва АФП.

От 13 закона, които трябва да бъдат приети преди Брекзит, пет вече са обнародвани, а осем предстои да бъдат гласувани. 

Междувременно ще един министър - министърът на правосъдието Дейвид Гоук, заяви, че е готов да подаде оставка, ако се стигне до излизане от ЕС без сделка.

На фона на прогнозите, че сделката на Тереза Мей отново ще бъде отхвърлена от депутатите в Камарата на общините, все повече министри се опитват да повлияят на премиера да избегне сценария без сделка.

Дейвид Гоук заяви, че Брекзит без сделка ще бъде „бедствие за страната“ и той сигурно ще се оттегли от поста, ако Тереза Мей поеме по този път.

По-рано министърът на финансите Филип Хамънд също не изключи възможността да подаде оставка, ако Обединеното кралство се насочи към Брекзит без сделка, защото това ще нанесе значителни щети на икономиката.

Други министри обаче продължават твърдо да подкрепят линията на Тереза Мей.

Андреа Ледсъм, лидер на парламентарната група на консерваторите заяви, че нищо не се е променило и на 29 март Обединеното кралство ще напусне ЕС със или без сделка.

Във вторник обаче в парламента ще бъде гласувана също и внесена поправка от междупартийна група, която може да доведе до решение за отлагане на Брекзит.

Междувременно задълбочено икономическо проучване показа, че след референдума за Брекзит през 2016 г. обществените финанси вече са понесли загуби за повече от 17 милиарда паунда, най-вече в резултат на по-високата инфлация и намалени бизнес инвестиции.

Великобритания и ЕС трябва да гарантират, че границата между Ирландия и британската провинция Северна Ирландия ще остане отворена след Брекзит, като гаранция за мир в някога неспокойния регион, заяви днес вицепрезидентът на Европейската комисия Франс Тимерманс, предаде БТА.

Европа носи колективна морална отговорност да направи всичко по силите си, за да се избегне възобновяване на конфликта, каза Тимерманс, цитиран от ДПА. Той добави, че така и няма да разбере защо много британски депутати се отнасят толкова небрежно към този въпрос.

Според него е възможно удължаване на срока за напускане на ЕС, но Великобритания трябва да каже на страните членки „за колко дълго, с каква цел“, както и да стигне до решение.

Няма начин да приема ситуация, в която жертваме Ирландия. Европа не постъпва така, каза в интервю вицепрезидентът на ЕК. Той подчерта, че предпазният механизъм за границата в Ирландия (гаранция, че ирландската граница ще остане отворена, ако Великобритания не постигне дългосрочна търговска сделка с ЕС) трябва да е стриктен и да няма срок. В противен случай това не е предпазен механизъм, подчерта той.

Някои поддръжници на Брекзит се опасяват, че предпазната клауза ще наложи на Лондон прекалено голямо обвързване с ЕС, припомня ДПА. Депутатите в Лондон все още не успяват да решат какво да правят, а до крайния срок за напускане на съюза остават само девет седмици.