Брекзит (обобщение)

Британският парламент упълномощи Тереза Мей да предоговори споразумението с ЕС

Британският парламент упълномощи премиера Тереза Мей да предоговори споразумението с Европейския съюз, така че да осигури алтернатива на предпазния механизъм за Северна Ирландия. Мярката бе гласувана с 317 на 301 гласа.

Броени минути по-късно председателят на Европейския съвет Доналд Туск отсече, че предпазният механизъм не подлежи на предоговаряне. Същото обяви и правителството на Ирландия. Против предоговаряне на споразумението от ноември за излизане на Великобритания се обяви и президентът на Франция Еманюел Макрон: 

„Както Европейският съвет посочи през декември, постигнатото споразумение между Евросъюза и Великобритания е възможно най-доброто и не подлежи на предоговаряне.“

По-рано Камарата на общините отхвърли варианта за напускане на Евросъюза от Великобритания без споразумение. 318 депутати гласуваха „за“ необвързващата поправка на Спелман, въпреки призива на Мей, само 310 я подкрепиха. 

Камарата отхвърли и предложение на лейбъристите за отлагане на Брекзит след 29 март. 

„За“ поправката, внесена от лидера на лейбъристите Джеръми Корбин, която отхвърля идеята за Брекзит без сделка и призовава за запазване на митническия съюз, гласуваха 296 депутати, 327 се произнесоха „против“.

Последва гласуване на поправката на Иън Блекфорд от Шотландската национална партия, която бе за удължаване на действието на член 50 от Лисабонския договор, изключване на Брекзит без сделка и зачитане на вота на 62 процента от шотландците за оставане в ЕС. Поражение за шотландските националисти - само 39 гласа „за“ и 327 „против“.

Отхвърлена бе и поправката на Доминик Грийв от Консервативната партия. Тя предвижда 6 допълнителни дни за обсъждане на други теми от „бекбенчърите“, като нов референдум за членство в ЕС или алтернативни варианти за Брекзит. 321 депутати гласуваха „против“ и 301 „за“.

Най-очаквано бе гласуването на поправката на Ивет Купър от Лейбъристката партия, за удължаване на член 50, т.е. отлагане на Брекзит, ако депутатите не одобрят сделка до 26 февруари. Но и тя бе отхвърлена с 321 гласа „против“ и 298 „за“.

След гласуването Тереза Мей каза:

„Тази вечер мнозинството на депутатите заявиха, че ще подкрепят споразумение с промени в клаузата за предпазния механизъм. Вече сме наясно с пътя, който ще ни осигури съществено мнозинство в тази Камара за излизане от ЕС със споразумение. С този мандат ще се опитаме да постигнем правно обвързващи промени в Споразумението за излизане от Евросъюза - споразумение, което засяга предпазния механизъм и в същото време гарантира, че твърдата граница между Северна Ирландия и Ирландия няма да бъде възстановена.“

Лидерът на основната опозиционна Лейбъристка партия Джеръми Корбин заяви, че след изразената воля от депутатите при гласуването е готов да се срещне с Мей и да обсъди Брекзит. Одобрените поправки освен това проправят пътя за по-интензивни междупартийни контакти.

Председателят на групата на либералите и демократите за Европа в Европейския парламент Ги Верховстадт приветства решението на британския парламент да отхвърли сценария за Брекзит без сделка. Той обаче уточни, че групата му подкрепя Ирландия и Споразумението от Разпети петък: 

„Няма мнозинство за предоговаряне или разводняване на споразумението за оттегляне в Европарламента, в т.ч. и за предпазния механизъм“, написа той в Туитър.

Стърджън не изключва втори референдум

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън не изключва провеждането на втори референдум за независимост, ако се стигне до излизане на Обединеното кралство от ЕС без споразумение.

Снощи парламентът гласува за отхвърляне на варианта „Брекзит без сделка“.

Стърджън коментира, че ситуацията от първия референдум за независимост преди две години и половина до днес е много променена. Тя изрази съмнение, че премиерът Тереза Мей има още много резервни варианти за излизане от кризата в момента, и подчерта:

„Смятаме, че напускането на ЕС е грешка и ще навреди не само на Шотландия, но и на Обединеното кралство като цяло. Бихме предпочели да останем в ЕС, и със сигурност в единния пазар и митническия съюз“.

В Уестминстър депутатите одобриха идеята да се замени "предпазния механизъм" за ирландската граница с алтернативни споразумения, което открива пътя пред Тереза Мей да се опита да предоговори сключеното вече споразумение с ЕС. Отхвърлени бяха обаче всички останали поправки, съдържащи идеята за отлагане на Брекзит.

 „В преговорите могат да възникнат всякакви детайли, компромиси и възможности“, заяви в интервю за предаването „Преди всички“ доц. Здравко Попов, основател и президент на Института за публична политика, според когото:

„Всички лидери на Европейския съюз са само четири месеца преди избори, така че трябва да отчитаме тяхното поведение от гледна точка на предизборни поведения и предизборни кампании. Почти сигурно е, че тази част от лидерството на ЕС няма да се повтори отново след тези избори, тъй като се предполага, че нови хора ще влязат в тази ситуация“.

„Това е голям прецедент изобщо в историята на ЕС – страна членка да иска да напусне Съюза, тъй като такова нещо не се е случвало досега“, добави той в коментар на Брекзит. Според доц. Попов обаче „този ход за излизане на Великобритания от ЕС е доста отдавна подготвен“.

„Няма как да не очакваме именно такъв развой на събитията, а и трябва да имаме предвид, че и самата Великобритания има твърде противоречиви позиции и по този въпрос - за излизането от ЕС, както на политическо равнище, така и на равнище на гражданското общество“.

„Не трябва да се подценява Тереза Мей независимо от критиките срещу нея и пренебрежение относно нейното лидерство в този процес“, добави експертът:

„Премиерът Тереза Мей все пак положи някакви улисия, включително политически и дипломатически, за да намери разумна формула все пак, защото Брекзит е наистина прецедент. Това е едно наистина налучкване какво би било най-подходящото за интересите на Великобритания от една страна и от друга страна да не се наруши едно бъдещо дългосрочно партньорство и приятелство със страните членки на ЕС“.

Известни интелектуалци в битка срещу популизма

На изборите през май за Европарламент ще има политически сблъсък между две гледни точки, какъвто не е имало от много време, за първи път състезанието ще бъде между проевропейски и антиевропейски партии, каза днес пред БНР журналистът Светослав Терзиев.

Коментирайки в предаването „Нещо повече“ на „Хоризонт“ писмото на известни интелектуалци, че трябва да се сражаваме за идеята за обединена Европа, иначе следва разрушение“, той каза, че манифестът е сигнал за загниването на политическата класа, която толкова се износи, че вече не е в състояние да поддържа идеи, които са общоприети.

Според журналиста от в. „Сега“ писмото, подкрепено от писателите нобелови лауреати Светлана Алексиевич, Марио Варгас Льоса, Елфриде Йелинек и Орхан Памук, френският философ Бернар-Анри Леви и Милан Кундера и Салман Рушди, не е закъсняло. Те призовават за битка срещу популизма, като посочват, че Европа е атакувана от фалшиви пророци, изоставена от два големи съюзника, които през последния век на два пъти я спасиха от самоунищожение - Великобритания и САЩ.

„То е част от продължаващата борбат и включването на повече хора в нея е много важно, тъй като апатията ще позволи на малки, но много кресливи групи да надделеят“, каза Терзиев.

Според него Европа е конструкция, която се развива и се доизгражда от криза в криза.

„Укрепването на европейската идея, която в някаква степен е и федералистка или конфедералистка по-скоро, идва след всяка криза, която тя успява да преодолее. Европа успява да се консолидира винаги след такива изпитания. Сегашната тенденция за допълнително сближаване на Франция и Германия има точно това за цел - да даде импулс за ново укрепване на координираната политика“, каза Терзиев.

Той посочи, че общоевропейската идея е най-хубавото нещо, което се е случило след Втората световна война на този континент, защото вече 70 години изключи възможността за нова война на него. Помирението на Франция и Германия е в основата ѝ.

По думите му е много важно да се укрепи това ядро, защото и във Франция и в Германия националистите набират скорост. „Във Франция повече, но и в Германия – твърдо осезаемо. Германският национализъм е може би най-опасният, ако изобщо се възроди. Опитите за неговото възраждане са заплаха за цяла Европа“, каза той.

Според него Европа е имала тежки изпитания, когато се е разраствал национализма.

„Национализмът, който се представя като патриотизъм, за да е по-приемлив, означава затваряне в себе си, но води до отрицание на чуждото, на другите. И поражда егоизъм. 
Общоевропейската идея е отрицание на национализма и следствие от двете огромни трагедии в Европа – двете световни войни, които доказаха, че от национализъм не може да се очаква друго освен разрушение“,
каза Терзиев.

Според него „и нашите така наречени патриоти, които са склонни да залитат по национализма, трябва да бъдат държани под око, защото и те могат да направят много големи бели“.

По повод днешното искането на британския премиер Тереза Мей за предоговаряне на сделката за Брекзит Терзиев каза, че „тя отдавна е готова за предоговаряне, но ЕС не е готов за такова предоговаряне“.

„Ако Мей не успее да се пребори със съпротивата в своята партия и в опозицията, просто ще се стигне до положение, че няма споразумение. И ще се търси удължаване на срока, за да има някакво вътрешно вразумяване във Великобритания или пък напускане без споразумение“, каза журналистът.