Юрки Катайнен: Неспазването на законността в някои държави от ЕС е едно от предизвикателствата пред бъдещето на Европа

Юрки Катайнен
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Виждаме, че международното сътрудничество, мирното равновесие между различните интереси и дори европейският проект за мир отново са поставени под въпрос, казва германският канцлер Ангела Меркел и предупреждава за възхода на национализма и популизма, които могат да имат пагубни последици в бъдеще.
Освен с външни проблеми като напрежението между Русия и Украйна, и икономическите предизвикателства от Китай и САЩ, тази година Европейският съюз трябва да реши и сложната задача с оттеглянето на Великобритания. Проблем остава и върховенството на закона в някои държави-членки, посочва заместник-председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен. Той смята, че европейските данъкоплатци не трябва да плащат за държави, в които законността е под въпрос:   
Всеки знае за обстановката в Полша, в Унгария, а за съжаление и в Румъния днес. Има големи проблеми. Европа е основана на твърди ценности, на върховенството на закона, на човешките права, на независимото правосъдие, свободата на медиите и на изразяването. Ако тези ценности бъдат застрашени, това ще бъде огромно предизвикателство. За това тази година е толкова важна!
Предложението отпускането на европейски средства да бъде обвързано със спазването на върховенството на закона остава в сила. Подкрепи го и Европейският парламент. Според одобрения проект, правителствата, които се намесват в съдебната система или не успяват да се справят с измамите и корупцията, рискуват да загубят европейско финансиране. Подобна мярка ще се изпълнява след одобрение на ЕП и Съвета на ЕС по препоръка на Еврокомисията. Евродепутатът Емил Радев обясни:   
Изрично сме казали, че това не бива да бъде санкция срещу бенефициентите. Това е санкция срещу държавите, които нарушават тези правила. По никакъв начин това не трябва да се превърне в санкция за гражданите, фирмите и неправителствените организации.
Полша, която Брюксел критикува, разчита на Нова Европа след изборите през май. И декларира, че ще работи за това заедно с Италия. При посещението си във Варшава този месец италианският вицепремиер Матео Салвини обсъди с полските управляващи възможността за създаване на нов евроскептичен съюз.
Полша настоява Европейският съюз да даде по-голяма независимост на страните-членки и да се меси по-малко в националната им политика. Варшава иска и промяна на европейските институции, подчертава полският президент Анджей Дуда:
Излизането на Великобритания е изключително лоша ситуация за Общността, но не я унищожава. Европейският съюз си остава, въпреки Брекзит. Но, ситуацията може да бъде и по-лоша. Такова по-лошо състояние би било да се приеме Европа на две или повече скорости. Ако някой в момента се опитва да разграничи Общността на по-добра и по-лоша част, всъщност се стреми да разбие Европейския съюз. Тези, които искат да направят Европа на две скорости се стремят да я унищожат. Искаме Европейският съюз да се реформира, но да остане Общност на свободните народи и равните страни, без намеса в културната идентичност и националните политики на отделните страни-членки.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!