Мерки срещу насилието, 100 години Ваймарска конституция, затегнати европравила (обобщение)

Френските депутати в Националното събрание одобриха късно във вторник спорен закон с мерки срещу насилието на демонстрациите на „жълтите жилетки“, предаде „Политико“.

Законът позволява забрана за участие в протести на определени лица, които се смятат за сериозна заплаха за обществения ред. Аналогични правила има и за футболните хулигани. Нарушителите на забраната са заплашени от до половин година затвор и глоба от 7500 евро.

Защитници на правата на човека, както и членове на президентската партия „Република, напред!“ разкритикуваха новия закон. Той бе приет с 387 гласа „за“ срещу 92 „против“. В същото време 50 депутати от „Република, напред!“ гласуваха „въздържал се“ - рекорд за законопроект, подкрепен от кабинета. Предстои разглеждането му от Сената.

Изпълнени с насилие демонстрациите на „жълтите жилетки“ продължават от средата на ноември. Миналата седмица френският административен съд разреши на полицията да продължи да ползва гумени патрони срещу протестиращите.

Меркел и президентът Франк-Валтер Щайнмайер ще присъстват на тържествата.

Във Ваймар ще се проведат тържествените церемонии по повод 100 години от приемането на Ваймарската конституция, съобщи БТА.

Документът оформя замяната на монархията с парламентарна република в Германия след Ноемврийската революция от 1918 г. 

Канцлерът Ангела Меркел и президентът Франк-Валтер Щайнмайер ще присъстват на тържествата.

Андрей Бабич може да стане жертва на първата регулация на ЕС

Изправен пред процедура за конфликт на интереси според затегнатите европравила, чешкият премиер и милиардер Андрей Бабиш може да стане първата жертва на новата регулация на ЕС, предаде АФП.

Бабиш, който е вторият по богатство чех, е заподозрян, че е запазил собствеността над конгломерата „Агроферт“, въпреки че официално я е предал на тръстов фонд, за да се съобрази със закона.

Той вече е изправен пред обвинения у дома за измама с еврофондове в размер 2 милиона евро, за да построи луксозната си ферма „Щъркелово гнездо“ край Прага през 2007-2008 г.

Бабиш отрича да е извършил нещо нередно и нарича подозренията „очерняща кампания“ на политическите си противници.

Отделни процедури срещу него обаче са задействани заради жалби на антикорупционната организация „Трансперънси Интернешънъл“ и на опозиционната Пиратска партия.

„Агроферт“ получава евросубсидии, чешки субсидии и участва в обществени поръчки. Бабиш е в конфликт на интереси във всички тези сегменти“, твърди Давид Ондрачка, шеф на чешкия филиал на „Трансперънси Интернешънъл“.

Миналия септември организацията и Пиратската партия поискаха от Европейската комисия да се произнесе по въпроса и институцията изпрати одитори да проверят бизнеса на Бабиш като междувременно спря фондовете за „Агроферт“. Окончателната „присъда“ на ЕК се очаква през април.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!