Мей – Юнкер, блокади в Гърция (обобщение)

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер и британският премиер Тереза Мей се договориха отново да се срещнат преди края на февруари. Пробив от страна на ЕС няма.

Както се очакваше, на срещата в четвъртък между двамата в Брюксел Мей е поискала правно обвързващи промени за термина „предпазен механизъм“ за границата на остров Ирландия. Тя е направила няколко предложения в контекста на поетите ангажименти към британския парламент.

Председателят Юнкер повторил, че споразумението няма да се предоговаря, но е изразил готовност да се положат повече усилия за политическата декларация и по-точно за бъдещите отношения между ЕС и Обединеното кралство. Той напомнил, че всяко решение трябва да бъде одобрено от Европейския парламент и 27-те страни-членки.

„Дискусиите бяха ожесточени, но конструктивни“, каза говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас за преговорите. „Въпреки предизвикателствата, двамата лидери се съгласиха, че екипите им трябва да преговарят помежду си, така че да стигнат до решение, което би могло да получи възможно най-широка подкрепа в британския парламент, като зачита насоките, договорени от Европейския съвет“, добави той.

По-късно Мей е разговаряла с председателя на Европарламента Антонио Таяни и с ръководителя на работната група по преговорите в парламента за Брекзит Ги Верхофстат, които са изразили същата позиция.

„Парламентът напълно подкрепя споразумението за оттеглянето. Това е единственото решение, което гарантира организиран Брекзит, защитава мира в Ирландия и целостта на единния пазар“, каза Таяни.  „Приветствам ангажимента на премиера към споразумението от Разпети петък - това е фундаментално послание към ЕС. Отворени сме за повече амбиции в бъдещите ни отношения, в т.ч. и да преразгледаме ситуацията в Ирландия, ако Обединеното кралство промени червените си линии“.

Таяни нарече варианта Брекзит без сделка „икономическа и човешка катастрофа“.

На същото мнение бе и Верхофстат.

„За нас Брекзит без сделка не е възможност, а бедствие и за двете страни на Ламанша. Всъщност, е безотговорно и от страна на някои британски политици, които  предпочетоха този вариант и се втурнаха към него“, каза той.

Верхофстат подчерта, че междупартийните преговори във Великобритания са особено важни, за да се стигне до план за оттегляне с по-широка подкрепа от получените  няколко гласа в повече в Камарата на общините.

Междувременно лидерката на Камарата на общините Андреа Лийдсъм съобщи, че дебат в британския парламент за Брекзит е насрочен за 14 февруари.

На свой ред германската канцлерка Ангела Меркел заяви, че решение на проблема с избягването на „твърда“ ирландска граница може да бъде намерено и без предоговаряне на вече постигнатата сделка.

„Имаме 50 дни“, каза Меркел по повод оставащите дни до 29 март, за когато е насрочен Брекзит.

Блокади по магистралата Солун - Атина

Гръцките фермери не оттеглят тракторите от пътищата. По късно днес се очаква в следобедните часове блокади по магистралата Солун – Атина.

Полиция охранява достъпа до граничния пункт при “Промахон“, но земеделците ще блокират връзката Серес-Солун.

Очаква се днес фермерите да продължат с протестите. Системата за блокиране на централни пътища е в рамките на няколко часа.

Земеделците от Серес съобщават, че няма да оттеглят тракторите от пътя.

Не могат да достигнат със селскостопанска техника до границата с България при “Промахон“, където са разположени силни полицейски части.

Вероятно в следобедните часове ще блокират отново пътя Серес - Солун.

В следващите 3 дни, по предварителна информация, по посока Солун - Кавала няма да преминат към затваряне на пътища, въпреки че на няколко места в близост до магистралата има много трактори.

Изчакват развитието на преговорите с правителството.

До възлови пътни артерии по магистралата Солун - Атина има струпани трактори от двете страни на пътя.

Очаква се след обяд отново прекъсване на връзката от град Патра към Атина.

Фермерите разчитат на изненада при протестите и не съобщават точна предварителна информация по блокадите за деня.

БНР: Пакетът „Мобилност“ няма да влезе в пленарната зала

Пакетът „Мобилност“ 1 няма да влезе в пленарната зала на Европейския парламент и през февруари. Това научи „Хоризонт“ след приключилото заседание на ръководството на Европейския парламент.

Така се увеличават шансовете пакетът да не бъде разгледан до края на мандата на този Европейски парламент.

През януари български превозвачи протестираха в Брюксел, когато транспортната комисия на Европарламента гласува някои поправки в пакета. Според протестиращите се прави опит транспортният бизнес в Източна Европа да бъде унищожен.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!