Шанс за малките и средни производители от планинските райони

| обновено на 11.02.19 в 09:18

Eвропа дава шанс на производителите от планинските райони, чрез нова програма за конкурентоспособност и малките и средни предприятия в ЕС. 

10 % от предвидения ресурс за програмата от 4 милиарда евро да бъдат заделени за планинските региони и такива с ограничения, това решиха евродепутатите от Комисията по земеделие към Европейския парламент. Предложението беше направено от Момчил Неков, евродепутат от Партията на европейските социалисти. 

"Финансирането и подпомагането на планинските региони в ЕС е наложително и жизнено важно, защото малките и средни предприятия са единствената форма на заетост и трудова активност в тези региони", коментира Неков.

"Моя кауза са планинските региони и гледам да направя голям набор от политики, които да са насочени натам. Тоест от всяка програма да направя така, че винаги да има за планинските региони или за региони с ограничения, а повечето от регионите в България са такива."

Как новата програма за конкурентоспособност и малките и средни предприятия ще бъде полезна на фермерите от Родопите например. 

Ако например Смолянска организация на млекопроизводители искат, вместо да чакат мандраджии да дойдат и да им изкупуват млякото, те могат да получат финансиране за транспорта, дори и за рекламата, и вместо да продават в Смолянския, да продават на един по - голям пазар, какъвто е Пловдивския регион. Другото нещо, което е важно да кажем, е че 99% от предприятията в ЕС са малки и средни, и средата за тях трябва да бъде подобрена. Затова е важно да има достатъчно силни европейски инициативи, проекти и финансиране, за да бъдат стимулирани те да са активни на Единния европейски пазар", поясни Неков.

Очаква се новата програмата за конкурентоспособност и малките и средни предприятия в ЕС да заработи в началото на 2021 година. "Сега се договаря самата програма. Основната цел е да осигурим финансирането и да гарантираме определени средства за пограничните и планинските райони, след това вече ще разсъждаваме в посока конкурентноспособността на малките и средни предприятия в ЕС", уточни евродепутатът. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!