Великобритания, Унгария (обобщение)

Българите с гарантирани права и при твърд Брекзит

Правата на българските граждани във Великобритания ще бъдат гарантирани и при твърд Брекзит. Това увери пред БНР Васил Асенов, ръководител на службата по трудови и социални въпроси в посолството на България в Лондон. Той напомни, че сънародниците ни, които към 29 март тази година живеят на територията на кралството, трябва да кандидатстват за статут на уседналост чрез специално разработено приложение. От 21 януари процедурата, която е електронна и без такси, е активна за българите с биометричен паспорт. Българите, които нямат биометричен паспорт или са само с лични карти, ще могат да кандидатстват след отваряне на схемата за всички граждани на ЕС до 30 март тази година, допълни Асенов в интервю за предаването "Преди всички".

"При липса на сделка британското правителство публикува своята "Бяла книга" по отношение на бъдещата емиграционна система на страната. Това ново емиграционно законодателство се очаква да влезе в сила от началото на 2021 година и за момента имаме индикации, че до края на 2020 година съответно гражданите ще продължат да имат възможност да пътуват със своите лични карти или съответно задгранични паспорти. След 2021 г. очакванията са, че за краткосрочните пътувания, тези, които са свързани с цел туризъм, няма да е необходимо да се вадят туристически визи".

За да разяснява правата на българските граждани след оттеглянето на Великобритания от ЕС, Службата по трудови и социални въпроси към българската мисия в Лондон организира информационни дни този месец. Предстои разкриване на генерално консулство и в Единбург, Шотландия.

Междувременно стана ясно, че британският премиер Тереза Мей ще поиска от парламента повече време в опит да издейства промени в своята сделка за Брекзит. Става дума за предпазната клауза, засягаща граница на остров Ирландия. Според Би Би Си Мей ще предложи на депутатите да гласуват за още възможности за Брекзит, ако споразумението не е готово до края на февруари.

Тереза Мей трябва да говори пред Камарата на общините, след като се опита да убеди лидерите от ЕС да направят промени в последния момент по споразумението за развода между Лондон и Брюксел.

Британският зам.-финансов министър Лиз Тръс изрази увереност, че Мей ще постигне споразумение, което да бъде гласувано от парламента.

„Вече видяхме движение от страна на ЕС, казаха, че са готови да се върнат на масата и да обсъдим други възможности. Имаме три предложения - промяна на срока, едностранния механизъм за излизане и обсъждане на алтернативни сделки. Вярвам, че Тереза Мей може да прокара това споразумение“, каза тя.

Наближаващото излизане на Великобритания от ЕС ще бъде „физически трудно“, прогнозира изпълнителният директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард. По думите ѝ какъвто и да е изходът от настоящата патова ситуация около Брекзит, търговският поток между Острова и ЕС ще бъде затруднен.

Майките с четири деца в Унгария няма да плащат данъци

Майките в Унгария с четири или повече деца няма да плащат вече подоходен данък през целия си живот, съобщи премиерът Виктор Орбан, който обяви планове за увеличаване на новородените в страната, предаде Би Би Си, цитирана от БНР.

„Това е начин за защита на унгарското бъдеще, без да зависим от имиграцията“, каза консервативният министър председател. Населението на Унгария намалява с 32 000 души годишно, а жените имат по-малко деца от средното ниво в Европейския съюз.

Като част от мерките на младите двойки ще бъдат предложени безлихвени заеми до 10 милиона форинта ($36 000), които ще бъдат опростени, когато те имат три деца.

Според Орбан за Запада отговорът на намаляващата раждаемост е в имиграцията. „Унгарците не смятат така…нуждаем се от унгарски деца“, подчерта той.

В плана на кабинета влиза още създаване на 21 000 ясли през следващите 3 години, допълнителни 2,5 милиарда долара за здравната система, жилищни субсидии, държавна помощ за купуване на автомобили с повече места.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!