Сергей Станишев: Изборите през май трябва да спасят Европа от статуквото и от войнстващия национализъм

евранет плюс сергей станишев


Изборите за Европейски парламент трябва да решат дали Европа ще продължи да съществува в сегашния си вид или ще се промени, казва президентът на партията на Европейските социалисти Сергей Станишев и посочва три сценария за бъдещето на съюза:
Единият е Европа на статуквото. За мен той се олицетворява от Европейската Народна партия, която последните 20 години доминира европейските инстиуции и формира политиките и облика на ЕС. Това е Европа на неравенства . Ние виждаме "жълтите жилетки" и много други прояви на възмущение и недоволство, защото именно неравенството създава този обществен разлом, който не дава сили да се движиш напред.
Вторият сценарий за бъдещето на съюза е Европа на нациите, казва Станишев и предупреждава:
Европейските националсти, в това число и българските, обещават един проект, който е регресивен - с лице, обърнат към миналото, а не към бъдещето. Това е много опасно, защото средата я има, заблудата може да хване почва, но резултатът ще бъде катастрофален. За една средна страна по европейски мащаби като България най-добрата защита и намирането на балансите, свързани с национални интереси, е в такава общност.
Социална Европа е третият сценарий за бъдещето на съюза, смята Станишев:
Когато 50 процента от младите хора в продължение на години са без работа, какъв ентусиазъм за политика или за ЕС? Европейският съюз се превърна в машина за наказание към хората.
Според президента на ПЕС изборите през май трябва да спасят Европа от две заплахи:
Заплахата на статуквото, което арогантно казва: "Всичко е наред. Никакви промени не са необходими". И другата заплаха това е войнстващият краен национализъм, защото той се нуждае от образа на враг. Днес са бежанците. Утре са етническите малцинства в някоя страна. Това довежда до това, че враговете са и съседите ни. Нали от това избяга Европа с идеята за ЕС? Най-голямата ценност, която за съжаление приемаме твърде често като даденост е, че живеем близо 70 години в мир. За мен, идеята за Европа на мира е безкрайно ценна днес и трябва да се борим за нея!
Според 27 годишният Румен Чолаков, който от 11 години живее в чужбина, Европа има нужда от повече обединение, за да реши проблемите си. Чолаков призовава партиите да заложат в листите си за евроизборите през май на повече млади хора и на експерти, а не на политически фигури и партийни довереници:
Ако искаме да бъдем на масата, а не в менюто, нашите евродепутати трябва да бъдат поне толкова добри като образование, контакти и опит, колкото всички най-добри представители на най-старите страни-членки на ЕС.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!