Лаура Кьовеши, Виктор Орбан, Тереза Мей (обобщение)

Бившият Главен прокурор на Румъния в конфликт с управляващите социалдемократи

Европейската комисия призова за справедливо отношение към всички кандидати за поста главен прокурор на Европейския съюз.

Говорителят на комисията Маргаритис Схинас коментира решението на румънския Отдел за разследване на престъпленията в съдебната система да призове на разпит сочената за фаворит за новия европост Лаура Кьовешиточно на 15 февруари, когато тя трябваше да се яви на интервю в Европарламента:

„Очакваме всички кандидати, подбрани от независимата комисия, да бъдат третирани справедливо. А по отношение на независимостта на румънската съдебна система, мисля, че много пъти дадохме ясно да се разбере, че е от първостепенно значение, тя да бъде независима и професионална“.

Кьовеши е бивш главен прокурор на румънската Национална дирекция за борба с корупцията. Тя беше принудена да напусне този пост миналата година заради конфликт с управляващите социалдемократи. Отделът за разследване на престъпленията в съдебната система е част от техните реформи, които са подложени на критики от Европейския съюз и Съединените щати.

Самата Кьовеши съобщи, че е призована като заподозряна в злоупотреба със служебно положение, вземане на подкуп и лъжесвидетелстване.

В родната ѝ страна искат да я разпитат по дело, свързано с връщането от Индонезия на директор на Националния инвестиционен фонд, който през 2000 година е ощетил 300 000 вложители. 

Кьовеши каза, че е подала молба във Върховния съд за отлагане на разпита и нарече получаването на призовката „опит за спирането на участието ѝ в процедурата по избор на европейски главен прокурор". По думите ѝ тя има шансове за поста и е кандидатът, класиран на първо място. 

Будапеща може да се защити от атака от всяка посока

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви в публикувано днес интервю за сп. „Figyelо“, че страната му прилага многогодишна военна програма за развитие, „в чийто край Будапеща ще има значителна мощ за удари и ще може да се защити от атака от всяка посока“, съобщи „Политико“.

Унгария, която има общи граници с Австрия, Румъния, Украйна, Словакия, Словения и Сърбия, е член на НАТО от 1999 г.

„Принадлежа към тези, които смятат НАТО за важна, но не смятам, че унгарската военна сигурност може да бъде базирана на алианса“, каза премиерът. И допълни, че „трябва да можем да отразяваме атаки със собствени сили“.

Изказването му дойде след визита на държавният секретар на САЩ Майк Помпейо в Будапеща, в рамките на която двете страни сключиха двустранна сделка в сферата на отбраната и обсъдиха потенциална ракетна сделка.

Докато призовава за обща европейска армия и възможност за самостоятелни действия срещу руската заплаха без американска помощ, Орбан настоява за възможно най-добри икономически отношения между Будапеща и Москва.

Поредно поражение за Тереза Мей

Британският премиер Тереза Мей претърпя поражение на 14 февруари в Камарата на общините след като нейната стратегия за Брекзит не получи одобрението на депутатите.

При гласуването на внесената процедура 303 депутати бяха „против“ и 258 - „за“.

Причината за поражението на премиера са евроскептиците в нейната Консервативна партия, които се въздържаха от гласуване, тъй като не бяха съгласни с текста, в който се споменава за избягване на напускане на ЕС без сделка.

По принцип гласуването бе за стратегията на правителството по продължаването на преговорите с ЕС по „предпазния механизъм“ за границата с Ирландия.

Преди това бяха гласувани две поправки от няколкото, внесени в долната камара на парламента.

Със 322 гласа „против“ срещу 306 „за“ бе отхвърлена поправката на лейбъристите, в която се призовават министрите да внесат отново за гласуване тяхната сделка за Брекзит в парламента до 27 февруари, а ако не направят това да се предостави вот на депутатите да решат какви ще бъдат следващите стъпки.

Поправката на Шотландската национална партия за удължаване на член 50 от Лисабонския договор поне с три месеца също претърпя поражение. 315 депутати гласуваха „против“, а 93 „за“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!