СИРИЗА, „Жълтите жилетки“, Себастиян Курц (обобщение)

Очаква се Ципрас да обяви национални избори в Гърция заедно с европейските

Последни проучвания в Гърция показват, че управляващата партия СИРИЗА губи доверието на избирателите. Консерваторите от "Нова демокрация" водят в допитванията. Крайно  дясната "Златна зора" засилва влиянието си като трета политическа сила.

"Доверието в управляващата партия СИРИЗА се срива", коментират  медиите последните социологически проучвания.

Само в рамките на последния месец след гласуването на Преспанското споразумение СИРИЗА е изгубила 5% от влиянието, като достига едва 18% подкрепа.

Видимо гърците одобряват позицията на консерваторите от "Нова демокрация", като партията премина 31% доверие.

В Северна Гърция се засилва влиянието на крайно дясната партия "Златна зора", която участваше във всички протестни демонстрации срещу името "Северна Македония". 

Според допитванията гърците са недоволни не само от начина, по който се реши въпросът с Македония, но преди всичко от икономическата политика на СИРИЗА. Високи данъци, безработица, ниски пенсии, посочват гърците, които прехвърлят доверието си към други партии.

Според политически анализатори в Атина вероятно премиерът Ципрас ще обяви предсрочни парламентарни избори през май заедно с евроизборите.

Три месеца от първото протестно шествие на „Жълтите жилетки“

С шествие на „Жълтите жилетки“ в ранния следобед в неделя от бул. „Шанз Елизе“ към Айфеловата кула бяха отбелязани символично навършените три месеца от първата протестна акция.

Демонстранти напомниха пред медиите за извоюваната отмяна на поскъпването на горивата - конкретният повод за протестите.

Лозунгите напомняха искането за референдум за граждански инициативи и за многобройните пострадали в безредиците и сблъсъците с полицията.

Демонстрантите призоваха за ненасилие, докато съдебните органи действаха след вчерашните безредици.

Мерките за сигурност в Париж отново са засилени, като освен демонстрациите в неделя имаше има и друг повод - обезвреждане на снаряд от Втората световна война, намерен в квартала „Ла Шапел“ в северната част на столицата.

Близо 2000 души бяха евакуирани от домовете си по време на действията, нарушен бе трафикът на Северната гара, на влаковете Евростар и на някои полети на летище „Шарл дьо Гол", преместени бяха и мигрантите, намерили подслон в района.

Въпреки опитите им да се разграничат от насилието в неделя отново се стигна до безредици в някои градове в провинцията, а в Париж известният философ Ален Финкелкраут стана жертва на антисемитистки обиди, което предизвика вълна от реакции на възмущение.

Макар "Жълтите жилетки" да се опитват да демонстрират устойчивост, тяхното движение губи сили, числото на демонстрантите намалява, както и подкрепата за тях, според проучванията, към които те гледат недоверчиво.

Първопричината за гнева – цените на горивата, отдавна прерасна в обща вълна от гняв на "Франция от периферията" срещу елита.

"Жълтите жилетки" редят и своя листа за европейските избори, те могат да отнемат гласове особено от крайните политически сили, което да се окаже в полза на президента Макрон.

Австрийският канцлер определи като много успешна външната политика на американския президент

Австрийският канцлер Себастиан Курц определи като много успешна част от външната политика на американския президент. Изявлението на Курц е в навечерието на посещението му във Вашингтон, където ще бъде на 20 февруари.

Канцлерът посочва като основна цел на визитата си да помогне за предотвратяването на търговска война. В неделя германската канцлерка Ангела Меркел каза,  че американските власти изглежда приемат европейските автомобили като заплаха за националната  сигурност. Курц отбеляза, че има различия с Доналд Тръмп - по въпросите на търговията и ядрената сделка с Иран, но похвали подкрепата му за Израел и усилията му за мира на Корейския полуостров.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!