Многогодишната финансова рамка през погледа на евродепутата от ЕНП Андрей Новаков


Многогодишната финансова рамка определя таваните за общите годишни бюджети на Европейския съюз. Тя определя сумите, които могат да бъдат изразходвани всяка година. По този начин се гарантира оптимално плануване и съгласуване с приоритетите на Европейския съюз.

Програмата трябва да стартира от 1 януари 2021 г., а през тази седмица ще бъде гласувана на заседание в Страсбург. Доклад ще изнесе евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков. Според него през последните около две години доста се спекулира по въпроса дали ще има европейско финансиране въобще и под каква форма ще е то. „Фалшива новина е, че парите за България след 2020 г. ще спрат. Те не само, че няма да спрат, а ще се увеличат с 8%, каквато е препоръката на ЕК“ – сподели Андрей Новаков. Той е вносител и съавтор на регламентите за управление на европейските фондове след 2020 г., които ще се гласуват тази седмица в Страсбург.

„Моята основна цел беше в рамките на този мандат ЕП да даде зелена светлина на преговорите заедно с ЕК и европейския съвет, да знаем колко пари ще има и при какви условия те ще се използват.“ Според Андрей Новаков това е важно, защото следващият програмен период започва на 1 януари 2021 г.. „За мен е изключително важно да има пари за обезлюдените региони, за подкрепа на политиките за изграждане на пътища, ж.п. линии, летища, пристанища. В същото време да има достатъчно средства за цифровизация, интернет и по-добро покритие на мобилните услуги. Важно е да продължим да финансираме младите учени в научните центрове“ – допълни още евродепутатът Андрей Новаков. В цифрови измерения той посочи, че се надява слаборазвитите региони да получат подкрепа за 85% съфинансиране, а Кохезионният фонд да бъде увеличен от 41 милиарда на 46.

„Аз съм оптимист и се надявам, че българските региони ще продължат да разчитат на европейското финансиране“ – допълни още евродепутатът от ЕНП Андрей Новаков.

"Евранет плюс" можете да чуете в звуковия файл




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!