Мадрид, Атина, Париж, Лондон (обобщение)

ПЕС приема предизборен манифест

В Мадрид започва конгрес на Партията на европейските социалисти (ПЕС), на който се очаква приемането на предизборен манифест.

От партията определят форума като най-значимото събиране на евросоциалистите преди изборите за Европейски парламент през май.

Сред участниците са президентът на ПЕС Сергей Станишев, кандидатът на левицата за председател на Европейската комисия Франс Тимерманс, леви премиери, комисари, партийни лидери.

Станишев написа до лидерите, че на конгреса ще се приеме  манифестът "Нов социален договор за Европа" -  платформа, която според социалистите ще преобрази Европа след изборите.

Ръст на туризма в Гърция

Гръцката туристическа индустрия е отчела нов рекорд през 2018 г. както по отношение на броя на посетителите, така и по отношение на приходите, предаде БТА, цитирана от БНР.

Броят на посетителите се е увеличил с 10,8% до 30,1 милиона души спрямо предишната година, а приходите са нараснали с 18,2% до 16 милиарда евро, съобщи ДПА, позовавайки се на централната банка.

Германците са били най-голямата група чуждестранни туристи с 4,4 милиона посещения - с 18,2% повече от предишната година.

Туризмът е ключов двигател за икономиката на Гърция, която завърши третата си и последна спасителна програма през август миналата година.

През 2017 г. туризмът съставляваше 8 процента от брутния вътрешен продукт на страната. 

Демонстрации на ученици и студенти с искане за действия срещу климатичните промени

Демонстрациите на ученици и студенти с искане за действия срещу климатичните промени се разрастват в Европа. За днес е планирана акция в Париж и в нея ще се включат ученици от Белгия и Швеция.

„По-горещи сме от климата“ - гласи лозунгът на френските ученици, издигнат пред Министерството на екологията.

И все пак, увлечената в социални бунтове Франция откликна със закъснение на младежката вълна за климата, която се надига в Европа.

Миналия петък в Париж се бяха събрали около 1000 гимназисти. За да разпалят искрата, за днес те са поканили героите на движението от другите страни - инициаторката от Швеция Грета Тунберг (16 г.) и вече прочулите се белгийски ученички Ануна и Аделаида.

Сборният им пункт е пред Операта в ранния следобед. Във Фейсбук около 2000 ученици са заявили интерес към събитието.

Зимната ваканцията в момента не е стимул за стачка, но учениците планират горещи борби за климата през март. И заплашват политиците с гражданско неподчинение, ако не им обърнат внимание.

Вчера хиляди ученици протестираха пред европейските институции в Брюксел.

На конференция в белгийската столица вдъхновителят на екопротеста - 16-годишната шведка Грета Тунберг, настоя за редуциране на емисиите с въглероден диоксид с най-малко 80 процента до 2030 г.

Миналата година тя започна петъчни протести пред сградата на шведския парламент, за да подтикне политиците за по-активни действия в борбата с климатичните промени.

Британските лейбъристи ще се борят за договаряне на митнически съюз с ЕС

Лидерът на британската опозиция Джеръми Корбин, който е на визита в Брюксел, заяви, че лейбъристите ще се борят за договаряне на митнически съюз с ЕС.

Корбин добави, че ще работи в посока, при която вероятността от оттеглянето на Великобритания от Общността без сделка да отпадне.

„Ние сме решени да стигнем до отпадането на варианта „Брекзит без сделка“ от масата. Това е сериозно предложение. Ще продължим натиска в тази посока, но Тереза Мей трябва да спре със своите червени линии и да започне да действа сериозно. Иначе, опасността от Брекзит без сделка на 29 март става много вероятен и това ще бъде много, много опасно за работните места и от двете страни на Ламанша“, каза лидерът на лейбъристите.

Корбин каза това след срещата си с ръководителя на работната група по Брекзит в Европарламента Ги Верхофстат. Преди това той разговаря и с главния преговарящ по Брекзит Мишел Барние.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!