Брекзит, протести (обобщение)

Блумбърг: Обмислят нов краен срок за Брекзит до 2021 г.

Представители на Европейския съюз обмислят да предложат нов краен срок за излизане на Великобритания от блока (т.нар. Брекзит), съобщава Блумбърг, цитирайки свои неназовани източници.

Ако премиерът на Обединеното кралство Тереза Мей не успее да прокара през парламента на страната договорената с ЕС сделка, Европейския съюз може да предложи удължаване на процеса на Брекзит с 21 месеца, или до 2021-а година, информира в неделя агенция Блумбърг, позовавайки се на неназовани високопоставени служители от Брюксел.

Междувременно Тереза Мей заяви, че сделката за Брекзит ще бъде поставена за гласуване от британския парламент до 12-ти март, или около две седмици преди планираното напускане на ЕС на 29-и март.

Преди ден британският премиер Тереза Мей отложи гласуването по сделка за Брекзит, планирано за следващата седмица. Тя обаче обеща на депутатите заключителният вот да се проведе до 12 март. 

На път за египетския курорт Шарм ел Шейх, където се провежда среща на високо равнище на лидерите на ЕС и на Арабската лига, Тереза Мей заяви пред журналисти, че изключва провеждането на предварително обявеното за следващата седмица гласуване на нейната сделка за Брекзит. Аргументът на премиера е, че преговорите с ЕС все още продължават и тя се надява на положителен резултат. Мей допълни, че напускането на ЕС със сделка и на време, т.е. на 29 март, е напълно постижимо. 

Тереза Мей посочи, че няма да предприема мерки срещу министрите, които я предупредиха, че ще гласуват за отлагане на Брекзит, ако споразумението не бъде ратифицирано. Според нея отлагането на процеса не решава проблема с Брекзит. 

Отлагането на вота обаче сигурно ще задълбочи кризата в кабинета на Мей. 

От основната опозиционна Лейбъристка партия заявиха, че решението на Мей да отложи вота в Камарата на общините е безразсъден опит да бъдат принудени законодателите да избират единствено между нейната сделка и Брекзит без сделка.

В Букурещ скандират в подкрепа на магистратите

Хиляди румънци скандираха в Букурещ и други градове в подкрепа на магистратите, които се противопоставиха на измененията в процедурата по назначаване на висши прокурори като посегателство срещу независимостта на съдебната власт.

Измененията бяха оповестени във вторник от правосъдния министър Тудорел Тоадер под формата на извънредно постановление без предварително обществено обсъждане.

Постановлението променя процеса на назначаване на прокурорите на ръководни постове и намалява надзора над специален отдел, разследващ магистратите, който според критиците е създаден с цел сплашване. От Висшия съвет на магистратурата посочиха, че не са били консултирани предварително. 

В отговор голяма част от прокурорите и съдиите, сред които тези в градовете Питещ, Констанца и Тимишоара, обявиха, че от следващата седмица спират работа, освен по най-належащи случаи.

Асоциациите на магистратите в Румъния също критикуваха постановлението, тъй като според тях то нарушава принципа на разделение на кариерите, особено що се отнася до критерия за достъп до Върховния касационен съд.

Премиерът Виорика Дънчила покани днес представители на асоциациите на магистратите и на Висшия съвет на магистратурата, за да обсъдят промените в правосъдното законодателство. Три асоциации на магистратите отказаха поканата на премиера, като посочиха, че диалогът е трябвало да се състои преди одобрението на промените. От трите асоциации заявиха също, че "за независимостта на правосъдието не се преговаря" и че единственото решение е отмяна на правителственото постановление, съобщава в. "Ромъния либера". 

Броят на демонстрантите, които се събраха в столицата в тяхна подкрепа, е близо 7000.

В Прага протестираха срещу Милош Земан

Десетки жители на чешката столица Прага протестираха в неделя пред президентскатата резиденция срещу държавния глава Милош Земан. Те издигнаха символична стена срещу руското влияние и намеса във вътрешните работи на страната, като обвиниха държавния глава, че прокарва прокремълска и проруска политика, която разделя обществото.

Един от организаторите Отакар Ван Гемунд обясни защо хората са на протеста:

„В навечерието сме на 25 февруари – това е денят, когато комунистите поеха властта тук през 1948 година. Тази символична дата показва какво може да се случи, когато не полагаме грижи да опазим нашата демокрация. Чрез този протест ние предупреждаваме за опасността от хибридна война, от намесата на чужди сили в нашите дела“.
Потестиращите също така заявиха, че призовават чешките избиратели да не гласуват за популистки или евроскептични кандидати в предстоящите избори за европарламент през май.

Милош Земан, който е президент на страната от 2013 г., неведнъж е заявявал, че желае да задълбочи отношенията си с Москва и Пекин, и многократно е призовал за премахване на санкциите на ЕС, наложени на Русия след анексирането на  Крим през 2014 г.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!