Евродепутатите искат да се засили борбата срещу антиромските настроения.

Снимка: БГНЕС


Евродепутатите призоваха ЕС и държавите членки да засилят борбата срещу антиромските настроения. Според тях все още основните на ромите продължават да бъдат систематично нарушавани в ЕС като има и сериозни проблеми свързани с достъпа до образование, настаняване, достъп до пазара на труда и здравеопазването. В същото време депутати излязоха и с призив за по-ясни цели за интеграция на ромите и национални стратегии след 2020 г. Ромите трябва да бъдат по-добре представени в медиите, държавните институции и политическите органи.

Училищната изолация, достъпът до пазара на труда, както и жилищното настаняване и здравеопазването са сред главните проблеми, на които продължават да бъдат изложени ромите в Европа. Текстът подчертава особено тежкото състояние на младите роми, сред които нараства броят на тези, които не са трудово заети. Вера Йоурова - европейски комисар за правосъдието, потребителите и равенството между половете:

Нека ви припомня че през 201 7 г. парламентът излезе със задълбочен доклад посветен на борбата срещу антиромските настроения. Ще продължим да вземаме изводите от доклада при работата си и при стратегията, която ще разработим за след 2020 г. Всички евродепутати трябва да бъдем съюзници в това важно начинание, което има за цел равнопоставеността на ромите да се превърне в реалност. Една от констатациите е, че четирите основни области: „ овластяване“, „образование“, „ жилищно настаняване“ и „здравеопазване“ продължават да бъдат от ключово значение за приобщаването на ромите. Едновременно с това антиромските настроения все по-често се признават като първопричината за изолирането на ромите. По-конкретни цели са недопускането на дискриминация и по силен акцент върху подтискането на антиромските настроения. Отчитаме също така че рамката положително е допринесла за поставянето на приобщаването на ромите на дневен ред в съюза и държавите членки. Тази рамка е спомогнала за установяването на нови структури и е увеличила съгласуваността между европейските политики.

Евродепутатите призовават Европейската комисия и държавите членки да предложат по-широк набор от приоритетни области, цели, срокове и механизми за оценяване на напредъка относно интеграцията на ромите, след като изтече срока на настоящата рамка на ЕС през 2020 г. Те също изискват „значителни публични средства“ и човешки ресурси за тези цели. Ливия Ярока – евродепутат от ЕНП:

Триетапният подход започва с подписването по времето на румънското председателство на по добри рамкови споразумения за изразходване на средства, тъй като например не е зле да се стремим към целенасоченост и да се насочим към работните места например. Смятам ,че свеждането на безработицата сред ромското население е добра цел пред евродепутатите. Има и още важни неща и точки, които трябва да бъдат разгледани по време на румънското председателство. Говорим за 120 милиона бедни хора в Европейския съюз, от които 6 милиона са роми.

Парламентът призовава за интегриране на принципа на равенството между половете и използването на ориентиран към децата подход в стратегическата рамка на ЕС, както и за по-близко участие на представители на ромите и неправителствени организации в изготвянето на интеграционните политики.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!