Промяна на регламента за сътрудничество между съдилищата при събирането на доказателства по граждански и търговски дела

евранет плюс Емил Радев


Европейският парламент одобри предложението на българския евродепутат от Европейската народна партия Емил Радев за промяна на регламента за сътрудничество между съдилищата при събирането на доказателства по граждански и търговски дела. Така директното събиране на доказателства ще бъде по-евтино, бързо, лесно и сигурно, убеден е Радев:

Най-голямо приложно поле новите правила ще имат в случаите, когато доказателства трябва да бъдат събирани в друга държава членка чрез изслушване на свидетел, страна или експерт по дадено дело. Промените на практика ще позволят на съдилищата пряко да събират доказателства чрез използването на видеоконференция или друга подходяща съвременна технология за комуникация от разстояние, налична в съответния съд. И за мен е изключително важно съдилищата на държавите членки да имат възможност да използват всички налични съвременни технологии, гарантирайки по-добър и по-бърз достъп до правосъдие. Именно това е същността на промените, които внесох и те ще позволят на консервативните по принцип съдебни системи да се развиват с темпото, което диктува бързото навлизане на новите технологии в живота ни.

Също така се прие друго досие, свързано със съдебното сътрудничество. Новата програма „Правосъдие”, която ще улесни и подпомага съдебното сътрудничество по гражданскоправни и наказателноправни въпроси в ЕС и ще насърчава ефективността на националните правосъдни системи. Тук аз бях докладчик от страна на ЕНП и с гордост мога да заявя, че с бюджет от 300 млн. евро за следващите седем години новата програма ще стимулира разработването и поддържането на специализирани технологични средства за електронно правосъдие. Това със сигурност ще допринесе за взаимното доверие и признаването на съдебните решения.

Програма „Правосъдие” ще финансира и мерки за повишаване на осведомеността и подобряване на познанията на съдии и прокурори относно политиките и правото на ЕС, инструментите за съдебно сътрудничество, както и практиката на Съда на Европейския съюз.

Пак по предложение на Емил Радев в сила влиза и нов европейски регламент, който опростява изискванията за официални документи за гражданско състояние между държавите-членки на Европейския съюз. Това означава, че вече няма да се налага апостил или легализация за голяма част от документите, които най-често се използват от гражданите в общността като акт за раждане, акт за смърт, удостоверения за брак, семейно положение и развод, осиновяване, както и удостоверения, свързани с местоживеене или доказващи липсата на съдебно минало. Постигнатият регламент ще улесни милиони хора, които работят, учат и живеят в друга държава-членка на ЕС. Според Емил Радев промяната е изключително важна и в контекста на предстоящите избори, тъй като обхваща и документите, които гражданите на Европейския съюз са задължени да представят при гласуване или кандидатиране в избори за Европейски парламент или на местни избори.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!