Инвестиция, Брекзит, битка срещу дезинформацията (обобщение)

ЕК отпуска 275 милиона евро за изграждане за изграждане на високоскоростна линия от Истанбул до границата с България

Заместник-председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен съобщи в четвъртък, че ЕС ще предостави 275 милиона евро за изграждането на високоскоростна жп линия от Истанбул до границата с България.

Катайнен заяви това на съвместна пресконференция с турския икономически министър Нихат Зейбекчи в Истанбул, с когото проведе годишна среща, имаща за цел засилване на икономическото сътрудничество между Турция и ЕС, въпреки влошените им отношения.

Засега това е най-големият единичен проект, по който Евросъюзът ще окаже финансова помощ на Турция. Общата му стойност ще бъде около 1 млрд. евро.

Парите са част от предприсъединителните фондове, от които страните-кандидатки могат да се възползват.

Отсечката ще бъде двойна електрифицирана жп линия, позволяваща на пътническите и товарни влакове да развиват до 200 км/час и ще бъде снабдена с най-модерна система за сигнализация.

Турция започна преговори за членство в общността през 2005 г., но дискусиите за това буксуват. Брюксел заявява, че Турция се отдалечава от европейските демократични ценности.

Няколко репортери от страни членки на ЕС, чиито журналистически акредитации не бяха подновени от турското правителство, не можаха да присъстват на конференцията, предаде АП.

Катайнен каза, че „дълбоко съжалява за това“.

Камарата на общините във Великобритания подкрепи стратегията та Тереза Мей за Брекзит

Депутатите в британската Камара на общините подкрепиха стратегията на Тереза Мей за Брекзит и отхвърлиха алтернативния план на лейбъристите.

С 323 гласа „против“ срещу 240 „за“ планът на лейбъристите, включващ оставане на Обединеното кралство в митническия съюз, бе отхвърлен.

Лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин бе заявил, че ако този план бъде отхвърлен, партията ще подкрепи нов референдум.

Иначе депутатите одобриха стратегията на Мей за Брекзит, но след като във вторник правителството направи отстъпки, предвиждайки гласуване дали да се излезе без сделка на 29 март и евентуално отлагане на Брекзит, ако нейната сделка  не бъде одобрена.

Този ход целеше избягване на загуба при гласуването на друга поправка – тази на Ивет Купър от Лейбъристката партия, която предвижда ако депутатите гласуват за отлагане на Брекзит, правителството да поиска удължаване на Член 50 от ЕС и да приеме съответното законодателство за промяна на датата за излизане.

Купър обаче не оттегли поправката, въпреки че правителството бе съгласно с нея, и тя убедително бе гласувана с 502 гласа „за“ и само 20 „против“.

Без гласуване бе одобрена поправката на консерватора Алберто Коста за защита на правата на британците и европейците дори в случай, че няма сделка за Брекзит.

Лидерът на британската Лейбъристка партия Джеръми Корбин официално подкрепи провеждане на нов референдум за Брекзит.

Четирима еврокомисари срещу дезинформацията онлайн

Четирима еврокомисари призоваха в четвъртък „Фейсбук“, „Гугъл“ и „Туитър“ да покажат по-сериозен напредък в изпълнението на поетите от тях ангажименти в борбата срещу дезинформацията онлайн.

Европейската комисия публикува в четвъртък докладите на трите платформи за напредъка по ангажиментите им, поети през януари, по-конкретно по отношение на мястото на рекламите, прозрачността на политическите реклами, закриването на фалшиви профили и създаването на система за ботове.

 „Платформите не са показали достатъчно детайлно, че са разгърнали нови политики и инструменти навреме и с достатъчно ресурси във всички страни-членки.  Предоставена е твърде малко информация за резултатите до момента от вече предприетите мерки“. Това се казва в съвместно изявление на еврокомисарите по цифровата икономика и общество Мария Габриел, за съюза за сигурност Джулиан Кинг, по правосъдието и потребителските права Вера Йоурова, за единния цифров пазар Андрус Ансип.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!