Флорент Марчелези: Европа трябва да намали вредните емисии с поне 55% до 2030 година

Снимка: http://climatechange.kg


Според доклад на Световната здравна организация, животът на един милион души може да бъде спасен всяка година, ако се спазят целите за намаляване на замърсяването на въздуха, заложени в Парижкото споразумение за климата. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреждава:
Ние сме в голяма опасност заради климатичните промени. Те напредват по-бързо от нас и трябва да наваксаме закъснението, колкото се може по-бързо, преди да е станало твърде късно! За много хора, региони и дори държави това вече е въпрос на живот и смърт! Ние все още не правим достатъчно. Не се движим достатъчно бързо, за да предотвратим необратимото разрушение на климата.  
Европа трябва да побърза с мерките, за да ограничи глобалното затопляне под 2 градуса по Целзий. Европейската комисия си поставя за цел до средата на века Европа да сведе до нула емисиите си от парникови газове.   
Депутатът от групата на Зелените в Европейския парламент Флорент Марчелези посочва:
Това означава, че Европейският съюз трябва да увеличи амбициите си за намаляване на вредните емисии до 2030 година. В момента, Европейската комисия предлага 45 процента намаляване на емисиите въглероден диоксит, но Европейският парламент казва, че целта би трябвало да бъде най-малко 55 процента, за да постигнем заложеното в Парижкото споразумение за климата.
Според депутата Петер Лизе от Европейската народна партия, обаче, това е твърде амбициозна задача:  
Би трябвало да кажем, че сме готови да надхвърлим 40-те процента през 2030 година. Не би трябвало да изискваме неща, които не можем да постигнем. 45 процента намаление на вредните емисии е добре.
Държавите членки са разделени в амбициите си. Финландия обяви, че през 2029 година спира да използва въглищата като източник на енергия, защото изгарянето на изкопаеми горива е сред основните причини за замърсяването на въздуха. Полша, обаче, която е енергийно зависима от въглищата и има запази, които ще й стигнат за още 200 години, не смята да се откаже изцяло от тях. Варшава настоява и за справедлив преход, за да бъдат защитени работещите във въгледобива.
Финансова подкрепа за държави като Полша би могла да позволи справедлив преход към по-чиста енергия, смята евродепутатът Флорент Марчелези:
Полша иска да спаси въгледобива си. Казваме ясно, че това е невъзможно, защото въглищата нямат бъдеще, заради здравето ни и заради климатичните промени. В същото време разбираме, че Полша има нужда от силна подкрепа за справедлив преход по отношение на въгледобивните мини,  където все още работят близо 100 хиляди души.
Времето за бездействие на политиците в борбата с климатичните промени изтича. За това им напомниха с протести през последните седмици ученици в Белгия, Германия, Холандия. Шведската ученичка Грета Тунберг вдъхнови демонстрациите на младежите:
Ние не се борим само за нашето бъдеще, а за бъдещето на всички. И няма да спрем, докато не успеем!   



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!