Европейските избори, Макрон, Орбан (обобщение)

Френският президент с обръщение за съживяването на проект за Европа

Близо три месеца преди изборите за Европейски парламент френският президент Еманюел Макрон отправи обръщение с предложения за съживяването на проект за Европа. Той предложи реформи, които да доведат до европейски ренесанс, и призова гражданите на ЕС да защитят застрашената Европа с гласовете си на европейските избори през май.

В авторска статия, публикувана във вторник в медии във всичките 28 страни от ЕС, френският президент пише: „От Втората световна война насам Европа никога не е била по-необходима, отколкото е сега. И никога не е била по-застрашена“.

Като символ на проблемите, сполетели Европа, Макрон посочва Брекзит. Според него „лъжи и безотговорност“ са довели до излизането на Великобритания от ЕС, очаквано в края на месеца.

Френският лидер приканва европейските граждани да отхвърлят националистическите партии, „които не предлагат нищо“, на изборите за Европейски парламент от 23 до 26 май.

За да отговори на очакванията на гражданите, Макрон обещава да свика „конференция за Европа“, която да предложи „всички необходими промени, без никакво табу, включително преразглеждане на договорите“.

Френският президент прави редица конкретни предложения за реформи, които да доведат до „европейски ренесанс“:

- създаване на „европейска агенция за защита на демокрациите“, която да брани страните в ЕС от кибератаки и манипулации при избори;

- забрана за финансиране на политически партии от чужди държави;

- криминализиране на езика на омразата и насилието в интернет;

- ангажимент за стриктно спазване на правата и задълженията в Шенгенската зона за свободно движение, за да се гарантира солидарно свободата и сигурността;

- създаване в ЕС обща гранична полиция и служба за предоставяне на убежище, подчинени на Европейски съвет за вътрешна сигурност;

- Европейският съюз да подготви „договор за отбрана и сигурност“, който да определи задълженията на страните в ЕС, членуващи и в НАТО;

- въвеждане на „социален щит“, който да гарантира еднакво заплащане на едно и също работно място.

Френският президент пише, че Европа, където бе създадена социалната сигурност, трябва да създаде социален щит за всеки работещ, от изток на запад и от север на юг, за да има еднакво заплащане на едно и също работно място и европейска минимална заплата, съобразена с условията във всяка страна. 

В коментар за предаването на БНР „Нещо повече“ Юлиана Николова от портал Европа каза, че това е мощна заявка на Макрон за европейските избори.

„Той се обръща към това, че Европа е по-необходима от всичко останало, защото Европа не е само пазар, но и ценности“.

По думите на Николова, най-много подкрепа, но и най-голяма съпротива срещна предложението на Макрон за конвергенция на доходите, за еднаква социална защита за всички, работещи в Съюза. 

Проф. Боян Дуранкев: В цяла Европа има натрупано социално напрежение

„Еврото празнува 20 години и откакто го има, се натрупаха много проблеми и въпроси за бъдещето на Европейския съюз. Идеята, че може само с една валута и свободни пазари нещата да се подобрят катастрофира през 2008 година с финансовата криза“. Така проф. Боян Дуранкев, икономист и преподавател в УНСС, коментира авторската статия на френския президент Еманюел Макрон, в която той предлага реформи, които да доведат до европейски ренесанс, като идеята за социален щит за всеки работник в ЕС, минимална работна заплата в еврозоната.

В предаването „12+3“ проф. Дуранкев подчерта, че в цяла Европа има натрупано социално напрежение и даде за пример модела Германия, интересен след въвеждането на еврото там.

„Повече от половината германци имат по-нисък жизнен стандарт, отколкото преди въвеждането на еврото. ЕС търсеше какво по-добро да направи от другите, но загуби компаса си. Нито Меркел, нито Юнкер успяха да го обединят с нови идеи“.

Според проф. Дуранкев това, което Макрон предлага, е „добре дошло като храна за размисъл за самия Европейски съюз преди изборите“.

„Евросъюзът трябва да се стабилизира и да бъде модел за развитие на всички останали страни“.

Проф. Боян Дуранкев припомни думите на Митеран, който навремето казал, че, „ако има една валута без европейска федерация, то ще имаме катастрофи и екзити на различни страни“.

„Моделът, върху който се строеше ЕС в началото, е различен от този отпреди 20 години, когато влезе единната валута, но без европейска федерация. В момента се сменя парадигмата и то от Франция, която винаги е водела революционно в ЕС, докато Германия - еволюционно. Третокласните икономики като българската и румънската ще бъдат в катастрофално състояние, ако спазваме само законите и ползваме една валута. Винаги идват кризи. Какво ще се получи, ако дойде криза? Моделът личи – ще бъдем отново с Гърция, Ирландия, Португалия, Италия. Там хората имат чудесен достъп до кредити, но когато дойде кризата, се оказва, че взимат евро, купуват чужди стоки. При първа криза активите им стават собственост на чуждите банки и стават крепостни до края на живота си“, коментира още икономистът.

По думите на проф. Дуранкев, ЕС се нуждае от една много по-силна координация, защото една валута не се оказва достатъчна за хармония, за развитие.

„Това, което Макрон усеща е, че огромна част от парите в отделните държави се насочват към една страна – Германия. Ако продължат екзитите и Германия върне дойче марката, най-силното нещо ще бъде дойче марката. Стотици милиарди евро се насочват в Германия, оттам те отиват в други страни, защото там имат по-ниска рентабилност“.

„България в момента няма план Б, изглежда, че всичко върви по мед и масло. Но влизайки в еврозоната, да не забравяме модела Гърция. Страните извън еврозоната постигат по-бързо развитие – Чехия, Полша, Унгария. Еврото облагодетелства Германия. Който влезе в еврозоната, губи богатства, а германските износители трупат богатства. Може и да се хвалим, че сме напред, но ако запазим същите темпове на икономическо развитие, нашите пра-правнуци евентуално ще достигнат средното на ЕС от 2018 година“.ФИДЕС желае да остане в ЕНП

Управляващата партия ФИДЕС на унгарския премиер Виктор Орбан заяви днес, че желае да остане в десноцентристката Европейска народна партия въпреки растящия натиск в Европейския парламент тя да бъде изключена или членството ѝ да бъде замразено, предаде Ройтерс.

В понеделник ЕНП съобщи, че е получила предложения от 12 членуващи партии от 9 страни от ЕС и на 20 март ще разисква за изключване или замразяване на членството на ФИДЕС.

По този повод от пресслужбата на ФИДЕС бе получен имейл с отговор на въпроси относно вчерашното съобщение на ЕНП.

„В момента в ЕНП тече дебат, фокусиран върху проблема за миграцията. Ние сме готови за такъв дебат и да представим нашата позиция. ФИДЕС не желае да напусне ЕНП. Нашата цел е антиимигрантските сили в ЕНП да укрепват“, се казва в отговора на унгарската управляваща партия, цитирана от Ройтерс.

ФИДЕС посочва още, че смята защитата на европейските християнски ценности и спирането на миграцията за по-важни цели от партийната дисциплина в рамките не европейското консервативно политическо семейство.

Междувременно в интервю за германския в. „Билд“ водещият кандидат на европейските консерватори за председател на Европейската комисия Манфред Вебер заяви, че унгарският премиер трябва да прекрати своята риторика срещу ЕС, ако иска неговата партия за остане в ЕНП.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!