Трансграничната обмяна на електронни рецепти и здравни данни в ЕС ще обхване повече страни

Да цифровизираме системата на здравеопазването -  това е основната препоръка на Европейската комисия по думите на еврокомисаря по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел. Едно от предизвикателната е, че поради чувствителността на личните здравни данни  хората започват постепенно да се доверяват на технологиите в здравеопазването. Електронните здравни досиета са важна стъпка, за да се случват нещата в областта на електронното здравеопазване, смята още Мария Габриел.

"Отправихме препоръки към държавите членки за разработване на единен формат на eлектронните здравни досиета. Всички сме изправени пред невероятни предизвикателства. Когато обаче става въпрос за здравеопазването има и едно допълнително предизвикателство - как Европа ще обедини експертиза и инвестиции, за да може да напредне медицинската наука", коментира еврокомисарят.

Пред какви предизвикателства са изправени европейските страни за развитието на системата на здравеопазването:

"Поляризация, фрагментация, много и различни инициативи, но все още не добра координация на европейско ниво. Поради чувствителността на личните ни здравни данни виждаме как постепенно хората в България и в Европа започват да се доверяват на технологиите в здравеопазването. Последното изследване сред европейските граждани сочи, че 80 на сто от европейците биха дали достъп до здравните си данни, само ако са сигурни, че са добре опазени."

Три са ключовите моменти в близко бъдеще, отбелязва Мария Габриел:

"Да имаме достъп до собствените си здравни данни където и да отидем, да имаме възможност да получим до-добра и персонализира диагноза и лечение и трето: да използване цифровите инструменти в помощ на управлението на нашето здравно състояние. Финландия и Естония бяха първите държани членки на Европейския съюз, които започнаха трансгранична обмяна на електронни рецепти и обобщена здравна информация. До този момент имаме 22 държавни членки, които са се ангажирали тази инициатива да стане общовалидна до 2021 година. Разчитайте на подкрепата на Европейската комисия да може и България да бъде участник в този процес."

Ако не работим с единен европейски формат за обмен на електронни здравни досиета, много трудно бихме могли да имаме обединена система. Този формат позволява да не преминаваме едни и същи изследвания, ако сме в друга държава членка.

"Общи стандарти и силна инфраструктура, за да стане възможно това обединяване на електронни здравни данни в подкрепа на изследванията. И тук искам да отбележа една голяма инициатива на Европейската комисия, в която България беше сред първите и най-активните. Това е Деклрацията за геномната информация, която иска да подкрепи изследванията на здравните данни, като тук целта е заедно с още 12 държави членки до 2020 година да бъде създадена Европейска база с един милион човешки генома", поясни още Мария Габриел. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!