Мерки срещу фалшивите новини, Брекзит, Меркел (обобщение)

Допълнителни санкции срещу Русия, стратегия за намаляване на замърсяването на въздуха

Мерки за противодействие на фалшивите новини преди евроизборите, проекторезолюция за допълнителни санкции срещу Русия и стратегия за намаляване на замърсяването на въздуха. Това е част от програмата на започващата сесия на Европейския парламент.

Очаква се евродепутатите да приемат мерки за предпазване на европейските демокрации от чуждестранни актьори, които разпространяват дезинформация или злоупотребяват с лични данни, съобщи БНР.

Гласуването във вторник ще позволи на евродепутатите да въведат финансови санкции за общоевропейските политически партии и фондации, които умишлено нарушават законите за защита на личните данни и регламентите. Новите правила, които вече бяха неформално одобрени от държавите членки, се очаква да влязат в сила преди европейските избори през май 2019 г.

В сряда евродепутатите също така ще гласуват резолюция, която прави преглед на последните усилия на ЕС в областта на противодействието на враждебната пропаганда от чуждестранни актьори и насърчава използването на нови технологии за борба с пропагандата и фалшивите профили в социалните медии.

ЕС трябва да остане отворен да налага допълнителни санкции, ако Русия продължава да нарушава международното право, гласи проекторезолюция, която ще бъде гласувана утре.

Брекзит без „предпазен механизъм“

Европейската комисия ще положи всички усилия за постигане на споразумение, в което да бъде заместен т.нар. "предпазен механизъм" по Брекзит. Това каза говорителят на ЕК Маргаритис Схинас.

На въпрос за проведения през уикенда телефонен разговор между председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер и британския премиер Тереза Мей Схинас отговори:

"Комисията предложи допълнителни гаранции, че защитният механизъм, в случай че бъде използван, ще се прилага временно. Ние поехме ангажимент да се постараем максимално, за да намерим споразумение, в което той да бъде заместен. Готови сме да започнем последователна работа за алтернативно урегулиране по време на преходния период. Оставаме отворени и в готовност да се срещнем с британски преговарящи по всяко време. Готови сме да ратифицираме сделката преди 29-и март. Сега е ред на Камарата на общините да вземе важния набор от решения тази седмица". 

Схинас уточни, че Юнкер и Мей са направили преглед на извършената работа на техническо равнище през уикенда. Той добави, че не се предвиждат по-нататъшни срещи на политическо ниво, но страните ще останат в близък контакт през тази седмица.

Схинас отказа да коментира публикациите, че данните, подадени от Великобритания в Шенгенската информационна система, могат да бъдат изтрити в случай на Брекзит без сделка.

Консервативни кръгове в ХДС

Консервативните кръгове в германския Християндемократически съюз (ХДС) поискаха оставката на канцлера Ангела Меркел. Управлението на страната трябва да бъде поето веднага от лидера на партията Анегрет Крамп-Каренбауер, настояха те в открит призив и прогнозираха скорошно разпадане на управляващата коалиция и предсрочни избори в Германия.

„Съюз за ценности“ е група от силно консервативни членове на ХДС в Германия със силно влияние в партията. Техният председател Александър Мич се обърна с отворено писмо към канцлера Меркел, искайки предсрочната ѝ оставка. 

„За ХДС ще е най-добре Меркел да се оттегли от поста си и възможно най-бързо да го предаде на лидера на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер“, заявява той. Само тогава Германия може да се сдобие с нов политически кабинет, който да промени миграционната и икономическата политика на страната.

Според Мич това е неминуемо, тъй като голямата коалиция няма да издържи мандата си докрай и ще се разпадне.

„Най-късно след местните избори в източната част на Германия социалдемократите ще напуснат коалицията. ХДС трябва да е подготвен за това“, смята Мич.

Дискусията за изтегляне от коалицията бе подета още в петък от членове на Социалдемократическата партия. 

„Има обещания, които сме поели към избирателите. Не може да бягаме от тях“, бе реакцията пък на ХДС.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!