ЕС ще контролира чуждестранните инвестиции в общността

Снимка: архив


 Европейският съюз обяви, че занапред ще контролира преките чуждестранни инвестиции в общността и в страните - членки, направени в ключови за съюза сфери. Като мотив за това се посочва гарантирането на сигурността на стратегически сектори, сред които морската, пътната, жп и енергийната инфраструктура. Обект на контрол ще бъдат и инвестициите в сферата на комуникациите, финансите, космическото пространство и роботиката. Под внимане ще бъдат поставени още водният сектор, здравеопазването, отбраната, медиите, биотехнологиите и хранителната промишленост. Това ще бъде първата в Европейския съюз система, която подкрепя наблюдението на инвестициите от съображения за сигурност и защита на обществения ред. Статистиката сочи, че през последните години преките чуждестранни инвестиции от страни като Китай, Русия и Бразилия са нарастнали драстично. През 2017 чуждестранните инвестиции в Европейския съюз, освен със създаването на работни места са стимулирали и растежа със 6,3 трилиона евро, а като най-големите инвеститори се посочват Съединените щати и Швейцария. Въпреки това инициаторите на предложението са убедени, че въвеждането на контрол е необходимо, за да се избегне възможността предприятия, контролирани от чужди държави да придобият контрол над ключови обекти. За това наблюдението е необходим процес, обясни докладчикът по темата в Европейския парламен депутатът - от Европейската народна партия Франк Пруст:

За да бъде ефективен този процес, единственият скрининг може да бъде в европейското измерение. С тази стъпка се поема отговорност за предприемане на още една стъпка към прекратяване на европейския наивитет. Този механизъм е символ, че европейците осъзнават, че светът не е пълен само с инвеститори с добри намерения. Сега можем да заявим накъде отиваме - към Европа, която отстоява интересите си и ги защитава,  смята евродепутатът  от Европейската народна партия Франк Пруст.

 В предложението се предвижда още държавите - членки да могат да обменят информация по между си за чуждестранните инвестиции във всяка една от тях. В момента само 14 страни - членки от Съюза имат механизми за проверка и наблюдение на чуждестранни инвестиции на тяхна територия. Съветът на ЕС вече даде зелена светлина на предложението, а официално регламентът ще влезе в сила през 2020 година. Еврокомисарят по търговията Сесилия Малстрьом заяви, че ЕС остава отворен за инвестиции, но при положение, че те не носят заплаха за сигурността. Подготовката на новия механизъм за наблюдение на инвестициите започна още през миналата година, когато представители на правителства от страните - членки, поискаха Съюзът да отговори по подходящ начин на притесненията им от засилващото се влияние в икономически план от страна на Китай. Така например в края на миналата година Германия отхвърли две оферти от Китай за инвестиции в сферата на роботиката и машиностроенето. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!