Край на нелоялните практики в търговията с храни

Европарламентът защитава малкия бизнес


Тази седмица Европейският парламент одобри директива, която цели да гарантира общи стандарти за защита срещу нелоялни практики, които имат огромно отрицателно въздействие върху препитанието на земеделските производители, малките и средни предприятия. Новите правила налагат забрана на редица практики, които са в ущърб на по-малките участници на пазара ‒ производители, кооперативни дружества, преработващи компании и търговци с оборот до 350 млн. евро.

В изследване Евробарометър от 2018 г. 88 % от анкетираните посочват, че е важно да се засили участието на селскостопанските производители във веригата на хранителни доставки.

Справедливостта, по-здравословните храни и социалните права най-сетне надделяха над нелоялните търговски практики във веригата на предлагането на храни, заяви докладчикът Паоло Де Кастро от Групата на социалистите и демократите, Италия, зам-председател на комисията за земеделие и развитие на селските райони.

"Осигурихме определянето на условия за производителите, за да бъдат защитени срещу икономическата мощ на големите търговци на дребно. В Европейския парламент увеличихме списъка на нелоялните практики, които вече наброяват 16. Слагаме край на нелоялните търговски практики и даваме повече власт на нашите производители, осигурявайки им възможност да бъдат част от по-справедлива, по-прозрачна и по-ефективна верига на доставките на храни. Ако в нея има несправедливост, тази несправедливост засяга всички ни."

СнимкаЦелта на директивата е да се подкрепи селскостопанското производство и да се намали въздействието на нелоялните практики върху доходите на европейските селскостопански производители. Нерядко малките доставчици са зависими от тези, които правят поръчките и са принудени да спазват условия, наложени едностранно от по-големия им партньор, затова е и "черният списък", каза евродепутатът Момчил Неков от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите:

"Някои от тях, които са много важни, обхващат забавяне на плащания за нетрайни хранителни продукти, анулиране на поръчки в последния момент, едностранни промени или промени с обратна сила на договорите, принуждаване на доставчика да заплаща за похабени продукти и отказа за сключване на писмено споразумение."

Честа практика е забавяне на плащането повече от 60 дни. Сега търговецът ще бъде принуден да се разплати по най-бързия начин, защото много често производителите са на ръба и разчитат на оборотни средства. Забраната обхваща още принуждаване на доставчиците да плащат за рекламиране на продукти /такса "рожден ден"/, таксуване на доставчиците за складиране или изброяване на продукти или налагане на отстъпка на доставчика.

Други практики като връщането на непродадена стока на доставчиците ще бъдат разрешени, само ако изрично са включени в договора между страните. Правилата ще важат и за доставчици извън ЕС.

"Много доставчици възнамеряваха да заобиколят тази директива и да изнесат фирми и производства извън ЕС. Това ще засяга и тях- всеки, който оперира на европейския пазар, ще бъде засегнат. Важно е да се знае, че ако един производител иска да подаде иск, когато са засегнати правата му, може да го стори в държавата -членка, в която произвежда, и в тази, в която продава своите продукти. Основното нещо, поради което това законодателство не работеше, беше факторът "страх" - всеки производител трябваше да застане с лицето си, но се притесняваше, че ще има щети, нанесени върху него. Сега сигнал може да се подаде анонимно, през организации на производители или асоциации"- посочи Момчил Неков.

Всяка страна ще определи Национална комисия, която ще следи и гарантира за гладкото прилагане на тази директива  и ще има правомощия да провежда разследвания и да налага санкции при нарушения.

Новите правила ще трябва да бъдат официално одобрени и от Съвета, за да влязат в сила. След това страните членки ще имат две години, за да променят законодателството си.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!