Растеж за икономиката в последните седем години

Снимка: БГНЕС


Българската икономика показва стабилен растеж вече седма година. Това е едно от заключенията на годишния доклад на Европейската комисия, в рамките на Европейския семестър 2019, който бе представен в Бургас.

Докладът бе презентиран в рамките на дискусия "Европейски семестър 2019: напредък на България по икономическите и социални приоритети". Ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев поясни, че документът показва, че безработицата у нас чувствително намалява, увеличава се произведителността.

Докладът показва глобалният поглед върху това как се развиват икономиките на всяка една от държавите членки, включително и България. Това, което са основните наблюдения в доклада е, че българската икономика, както и цялата европейска, показват стабилен растеж вече седма година подред, което е много важно за всички нас, тъй като показва как ние сме излезли от тежката икономическа криза, най-тежката, която преживяхме. За следващите две години България попада в ТОП 5 на европейските държави, членки на ЕС, с проектиран ръст на икономиката. В доклада също се отправят някои препоръки – да се продължат реформите в някои области. Особено свързани, например, с небанковия сектор, свързани с регулациите…“, коментира Златев.

Ще искаме по-голяма свобода и децентрализация на средствата при следващия програмен период, поясни кметът Димитър Николов:

Да се даде по-голяма самостоятелност общините да се групират във връзка с разрешаване на регионални проблеми. Вече повече от година аз работя по темата за изграждането на четирилентови пътища на територията на област Бургас. Искам този проект да го защитим конкретно в Европейската комисия, в Брюксел. Затова, разбира се, и съдействието Представителството на комисията тук, в България, е от ключово значение, защото те могат буквално да валидират, че това е наистина важен въпрос“, посочи Николов.

Бургас e първата спирка при представянето на доклада, като един от икономически активните центрове на страната.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!