Великобритания, Сърбия (обобщение)

Стивън Баркли: Има риск Лондон изобщо да не се раздели с ЕС

Британският министър за Брекзит Стивън Баркли предупреди днес депутатите, че рискуват или да унищожат Брекзит, или страната да напусне ЕС без сделка, ако не подкрепят на два пъти отхвърлената сделка на премиерката Тереза Мей, предаде Ройтерс.

Баркли заяви, че има все по-голям риск Лондон изобщо да не се раздели с ЕС и подчерта, че депутатите трябва да се обединят в търсенето на изход от ситуацията.

Ако няма сделка, може да напуснем без сделка или изобщо да не стигнем до Брекзит, предупреди Баркли в интервю за Би Би Си.

Изказването му идва, след като вчера председателят на британската Камара на общините Джон Бъркоу изключи ново гласуване на сделката на премиера Тереза Мей, ако тя не бъде променена. Мей се надяваше да внесе нейната сделка за трето гласуване днес.

По закон Обединеното кралство трябва да напусне ЕС на 29 март. Тереза Мей договори сделка с Брюксел, но тя трябва да бъде одобрена и от британските депутати.

Сделката на Мей обаче бе отхвърлена два пъти и правителството обмисляше да я внесе за трети път, но Бъркоу постанови, че без промени това не може да стане, като се позова на конвенция от 1604 година. Бъркоу уточни, че второто внасяне на сделката е било според правилата, защото тя е била съществено променена.

Днес Румъния - ротационен председател на ЕС, отхвърли възможността за предоговаряне на сделката.

„ЕС се нуждае от яснота за Брекзит, а днес имаме по-малко яснота от вчера”, каза в Брюксел Джордже Чамба, министър по европейските въпроси. 

Евентуалното забавяне на излизането на Великобритания от ЕС трябва да бъде одобрено единодушно от всички останали 27 страни членки на съюза.

Не е изключено решението за отлагането на Брекзит да бъде взето и след срещата тази седмица с писмена процедура, е заявил пред Ройтерс дипломат, пожелал анонимност.

Междувременно водеща тема за западните издания днес е развитието на ситуацията около Брекзит.

Председателят на Камарата на общините на британския парламент Джон Бъркоу е предизвикал сериозна конституционна криза с решението си да блокира трето гласуване на сделката за Брекзит, пише вестник "Дейли телеграф".

Обвинения към Бъркоу за "осуетяване на трето гласуване на сделката на премиера Тереза Мей" отправя и "Таймс". Бъркоу нанесе сериозен тактически удар на Тереза Мей, категоричен е и френският вестник "Фигаро".

Решението на Бъркоу донесе "още повече несигурност в един процес, считан и без това за хаотичен", смята "Вашингтон пост". А според "Ню Йорк таймс" то е "поредното сътресение за Великобритания по стръмния път към Брекзит - пътуване, което все още е непредсказуемо и то броени дни преди планираната дата за излизане от ЕС".

Издания в Сърбия предричат блокади на пътища и институции

Изданията в съседна Сърбия предричат блокади на пътища и институции като следващите възможни стъпки на протестиращите в страната.

Вестник "Данас" информира, че сръбският президент Александър Вучич е поискал да бъдат освободени всички арестувани по време на демонстрациите на опозицията. Няма да бъдат помилвани само онези, които са носили моторен трион и са нападнали полицаи, допълва изданието. 

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че няма никакво намерение да се отказва от поста си и че ако опозицията иска властта, ще трябва да я спечели на избори. Според него това е демократичният начин, а не чрез нахлуване с моторни резачки в сградата на обществената медия РТС.

Вучич допълни, че всеки има право да протестира, но в Сърбия няма да се допуска насилие.

Русия се намеси в понеделник на страната на Вучич, като нарече нахлуването в РТС в неделя вечерта и вчерашната обсада на президентството „незаконни“. Външното министерство в Москва похвали сдържаността, с която са реагирали властите в Белград. 

Вучич настоява пред надлежните органи да отменят издадените присъди и да освободят всички задържани с обвинения за хулиганство по време на нахлуването на протестиращи в сградата на обществените РТС, предаде Танюг.

Малко преди това съобщение един от лидерите на протестиращите опозиционери - Драган Джилас, настоя за освобождаване на задържаните от наказателна отговорност и предупреди, че в противен случай ще започне непрестанен верижен протест пред президентството в Белград.

При вземането на решението си обаче президентът Александър Вучич заявил, че то не се отнася за тримата задържани с моторни резачки при нахлуването в РТС в неделя. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!