Ден преди решението, ЕНП е разединена за изключването на ФИДЕС

Снимка: архив


Окончателно отминаха времената, когато председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер шеговито поздравяваше унгарския премиер със „Здравей, диктаторе“. Съратниците от християндемократическите партии в Европа днес са ожесточени врагове. Причината е плакатната война, която поведе Орбан в страната си, обвинявайки лично Юнкер в съзаклятничество с американския милиардер и филантроп Джордж Сорос в либералното му отношение към бежанците. „Имате право да знаете, какво планира Брюксел“ - така звучи надписът на плакатите с образите на Юнкер и Сорос, които разбуниха Европейската народна партия.  Утре тя трябва да реши дали да изключи партията на Орбан ФИДЕС от редиците си. Външният министър на Унгария Петер Сиярто заяви, че Европейскака комисия работи по таен план да превърне миграционният пакт на ООН в задължителен за ЕС. „Разкрита е най-голямата лъжа на Брюксел“, обяви дипломатът.

За председателя на еврокомисията Юнкер са прекрачени всички граници: "Стига толкова! Който заради вътрешнополитическия си интерес лъже за Европа, трябва да се запита, дали може да остане в Европейската народна партия. Според мен - не."

В навечерието на евроизборите водещият кандидат на Европейската народна партия Манфред Вебер се отправи на деликатна мисия в Будапеща, но не успя да постигне компромисно решение на спора.

„Почтително бих искал да ви помоля да преосмислите предложението си за изключване, ако е възможно." Това написа унгарският премиер Виктор Орбан до председателите на формациите от семейството на Европейската народна партия, които поискаха изключването на неговата ФИДЕС. Но категорично подчерта, че ще продължи да защитава политическите си позиции в името на опазването на християнската култура и бъдещето на Европа.

Не така определят депутатите на ЕНП в ЕП поведението на унгарския премиер. Франк Енгел от Люксембург: "Орбан не е християндемократ. Християндемократите не мразят никого, те не строят стени. Християндемократите не управляват корумпирани държави. В Унгария управлява г-н Орбан с омразата си срещу мигрантите. Това не е политиката на християндемократите."

И германските християндемократи губят търпение. Нещо повече - Манфред Вебер иска да сложи точка на скандала възможно най-скоро, за да се отдаде на предизборната си кампания. Като представител на баварския Християнсоциален съюз Вебер дълго време търпеше критика заради толерирането на ФИДЕС.

"Нашата баварска посестрима партия очевидно таеше някакви надежди в антиимигрантската политика на Орбан. Той обаче вече е в пълна изолация в рамките на Европейската народна партия. Неговите приятели са в редиците на крайната десница. Не искаме да имаме нищо общо с тях, така че единственият изход е - вън от ЕНП", обясни германският евродепутат Ингеборг Гресле.

ЕНП е разединена по въпроса с поисканото изключване на ФИДЕС, защото никой не иска да тласка Орбан и партията му към евроскептиците. За това призова в уводна статия проправителственият вестник в Унгария „Мадяр немзет“. ФИДЕС трябва да влезе в нов алианс с управляващите крайнодесни формации от Австрия, Полша и Италия, се казва още в статията. „Европа на нациите и свободата“ ще приеме с отворени обятия Орбан и партията му, бяха първите коментари на крайната десница.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!