Синдикатите с висока оценка за социалните измерения от мандата на комисията Юнкер

Снимка: etuc.org

В навечерието на евроизборите и половин година преди изтичането на мандата на комисията Юнкер, на дневен ред стои въпросът изпълнени  ли бяха обещанията да бъде укрепено социалното измерение на Европа и какво показва равносметката за прилагането на основните принципи в европейския стълб на социалните права, залегнали в Бялата книга за бъдещето на Евросъюза.

Според  генералния секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите Лука Визентини след "катастрофалните" в социално измерение последствия от мандата на комисията Барозу, съставът на сегашната Еврокомисия е успял  да върне социалното измерение в европейската политика, визирайки усилията, пологени от Жан-Клод Юнкер и Мариане Тейсен, Комисар по заетостта и социалните въпроси.

"Те разбраха, че напрежението от кризата и  мерките за строги икономии са много опасни за Европа и че връщането на социалния баланс е необходимо. Това е причината да бъдат предприети редица законодателни инициативи в социалната област по линия на Европейския социален стълб."


Сред успешните стъпки, предприети  от Комисията Юнкер, Визентини извежда преразглеждането на  спорната Директива за работниците, чиято амбиция е да осигури справедливи заплати и равни условия между командированите и местните компании в приемащата страна, като по този начин според него значително намалява рискът от социален дъмпинг.
Според Европейската конфедерация на профсъюзите стъпка напред е и Директивата за прозрачни и предвидими условия на труд от 2017 г., която установява обвързваща европейска рамка за качеството на договорните отношения между работодателите и служителите. Успех е и създаването на Европейски орган по труда с  цел борбата с измамите в мобилността на работниците, както и Европейския стълб на социалните права, приет в Гьотеборг преди две години.

Генералният секретар на конфедерцията Лука Визентини:

"Комисията реши три основни проблема в социалната сфера: първият - необходимостта да се възстанови социалната защита. Вторият проблем беше дъмпингът и нелоялната конкуренция между работниците. И най-неотложният: новите форми на работа. В тази посока също бяха предприети действия."
 
Според синдикатите все още предстои много работа, особено що се отнася до социалния диалог и колективното договаряне: и двете трябва да бъдат възстановени в редица държави-членки като Франция и Италия, или тепъра да бъдат въведени в някои източноевропейски страни.

Европейската конфедерация на профсъюзите заедно с Румънското председателство на Съвета на ЕС, ще инициира на тристранна среща на върха на 20 март стъпки за защита и насърчаване на колективното договаряне на всички нива, обяви генералният секретар на организацията Лука Визентини.

"В една трета от европейските страни има засилено колективно договаряне в секторите на национално ниво. Държавите, в които наблюдаваме това, не са случайни  - там има по-малко неравенства, по-малка разлика в заплащането на половете, по-малко диспропорции на пазара на труда, по-добри заплати, по-добра покупателна способност, по-голямо вътрешно търсене. Колективното договаряне не е само инструмент за социална справедливост, но е и макроикономически инструмент за устойчив растеж."

Визентини призова към социален диалог за устойчив растеж, който може да стъпи на вече заданените рамка на фискалните политики на Европейския съюз.

"Фискалният пакт беше междуправителствено споразумение , което стана част от Европейските договори. Смятаме, че същото може да се направи и за социалните въпроси. Настояваме за създаване на социален договор в Съвета със съгласието на държавите-членки, с който да можем да определим правила и за социалните въпроси, които да бъдат зачитани и по-късно включени в договорите. Това би облекчило процеса и бихме избегнали вето от някои правителства, ако се мине през промяна в  договорите."

Няколко европейски лидери, включително от Белгия, Италия, Португалия, Испания, Швеция и дори Германия са проявили интерес към социалния проект, подчертава Визентини, който разчита на подкрепа за новите социални мерки и в Европейския парламент.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!