Пакетът „Мобилност“, Брекзит (обобщение)

Превозвачите се събират отново на протест утре пред Европейския парламент

Пакетът "Мобилност", оспорван от българските превозвачи, ще бъде обсъден в Европейския парламент в сряда, реши мнозинството от евродепутатите. 

Преди началото на гласуването евродепутатът Андрей Новаков /ГЕРБ-ЕНП/ заяви, че ЕП е на път да направи една от най-големите си грешки:

"Да допусне пакет, който три пъти е отхвърлян, да бъде гласуван за четвърти път", предаде БНР.

Новаков определи решението по темата като "Игра на зарове"! 

"1600 поправки са пълна бъркотия! Гласувайте за отпадането на пакета "Мобилност" и спасете хляба на милиони европейци!", призова българският евродапутат.

Германският евродепутат Исмаил Артук обаче заяви, че по досието се е работило две години и е постигнат компромис от всички парламентарни групи. 

"Работим върху това досие почти две години и постигнахме подходящите компромиси в рамките на този парламент. За да избегнем жалката ситуация по магистралите на Европа и да имаме някаква правна сигурност, ние трябва да гласуваме в рамките на мандата на този парламент и през тази седмица тук, в Страсбург. Колегите, които не искат това, просто играят политическа игра."

Така дебатът ще бъде в сряда. 

Междувременно стана ясно, че превозвачите се събират отново на протест утре пред Европейския парламент в Страсбург.

„Утре сме в Страсбург. Ще бъдем много повече отколкото бяхме съобщили. Надявам се на едно много сериозно присъствие утре пред ЕП на български, румънски, полски и превозвачи от други страни, които ни подкрепят“, каза пред БНР Йордан Арабаджиев – изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи.

„За нас е важно, че ние ще дадем отново сигнал към онази част от евродепутатите, които не са мотивирани по какъвто и да било начин, които са разумни и които наистина считат, че трябва да се гласува по съвест този пакет, който показва, че изцяло разделя Европа по географски признак… След вчерашното гласуване имаме надежда. Това, което видях вчера, ми дава надежда да мисля, че все още разумът може да надделее над лобистките и протекциониски действия на определена група евродепутати“, коментира той в интервю за предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

По думите му битката в сряда ще е оспорвана. Няма как такъв скандален текст да бъде възприет от всички държави, смята Арабаджиев. Според него целта на пакета „Мобилност“ е, че западните страни искат да „вземат този бизнес“. В тази връзка е и предложението, което върви към превозвачите – да пререгистрират фирмите си в Западна Европа.

Йордан Арабаджиев подчерта за пореден път, че няма техническа възможност този пакет да бъде приет, дори да бъде гласуван утре в зала.

„Няма да спрем да се борим срещу това уродливо изчадие на един отиващ си Европарламент. С всички сили и средства ще продължим, докато не покажем, че така не трябва да се работи в ЕС“, категоричен бе той.

Евродепутатът Светослав Малинов не присъства вчера при гласуването в зала. В предаването „Преди всички“ той обясни това със закъснение на полета от София до Франкфурт. По думите му по същата причина и цялата литовска делегация е закъсняла, а те са категорични противници на пакета.

„Искрено съжалявам. Наистина не се дължи на моето желание и воля да гласувам против. Вчера имаше срив на компютърната система на летището във Франкфурт. Вчера имаше цели делегации, които не можаха да се доберат до пленарна зала. Не е това начинът да се работи. Сигурен съм, че в сряда ще има много по-организирана съпротива. Не се прави така. Това е част от процедурните хватки. Наистина е недостойно, но не мога да кажа, че има заговор“, обясни евродепутатът.

Малинов се надява в сряда да отпаднат най-спорните точки от документа:

„Не сме изцяло против този пакет. Ние сме срещу няколко конкретни неща, които намаляват нашата конкурентоспособност. Ако случайно в сряда минат, има още един – два рунда, вече на ниво междудържавни отношения на т.нар. триалог, където може окончателно да се отхвърлят точно тези най-лоши неща. Смятам, че може да се постигне обрат още сега“.

Британският парламент поема контрола над Брекзит

Британските законодатели гласуваха да поемат контрол върху процеса за Брекзит като опитат да намерят консенсус по алтернативен начин да се върви напред, който ще извади парламента от задънената улица.

Със 392 гласа „за“ срещу 302 „против“ депутатите в Камарата на общините одобриха така наречената поправка „Летуин“ по името на вносителя Оливър Летуин от Консервативната партия, предаде БНР.

Премиерът Тереза Мей поиска от депутатите от нейната Консервативна партия да гласуват против, но 30 от тях не се подчиниха. Сред тях са трима заместник-министри, които подадоха оставки, за да могат да гласуват против.

Поправка позволява в сряда да се проведат така наречените „показателни гласувания“, с които може да се установи дали в парламента има консенсус по алтернативен план на сделката на Тереза Мей.

Сред възможните варианти са: отмяна на Брекзит, нов референдум, сделката на премиера плюс митнически съюз, сделката на премиера плюс митнически съюз и достъп до общия пазар, свободно търговско споразумение по почина на Канада и излизане от ЕС без сделка.

Малко не достигна правителството да претърпи и второ поражение. Поправката на Маргарет Бекет, че ако останат седем дни до излизане без сделка правителството да внесе процедура за гласуване дали да се излезе без сделка или да се поиска ново отлагане на Брекзит, бе отхвърлена само с три  гласа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!