Мария Габриел: "Терористичното съдържание трябва да бъде премахвано от платформите до един час"

Снимка: личен архив

169 милиона европейци, което е 44 процента от населението на страните членки в Европейския съюз, нямат основни цифрови умения. След 2020-та година над 90 процента от работните места ще изискват такива умения, казва еврокомисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел.

"Ние може да предложим много добро законодателство, можем да имаме много добри финансови инструменти, но ако днес не инвестираме в цифровите умения на хората, никога цифровата трансформация няма да донесе тези ползи, които всички очакваме от нея."

Комисар Габриел разказва за инициативите на Европейската комисия:

"Всяка година, октомври месец, това е Европейската седмица на програмирането. В продължение на две седмици доброволци в цяла Европа и извън Европа, показват как можем да направим собственото си приложение и да се запознаем с основите на уеб дизайна. Два милиона и 740 европейци са се включили в инициативата и са успели да стигнат до над 15 500 училища в цяла Европа"

Темата за безопасния интернет трябва да се обсъжда още по-задълбочено. Според еврокомисар Мария Габриел, трябва да се обръща специално внимание на Кибер хигиената, на медийната грамотност и критичното мислене:

"В деня на безопасния интернет, пети февруари, стартирахме Европейска информационна кампания "Safer internet for you". Създали сме платформа "Better internet for kids" за да бъде интернет пространството по безопасно."

75 процента от младите хора в Европа, на възраст между 15 и 24 години, признават, че не могат да различат истинските от фалшиви новини:

"Дезинформацията и фалшивите новини рушат доверието. Силата им е, че въздействат върху емоциите. Трите теми, по които фалшивите новини имат най-голямо въздействие в Европа, това са "здравето", "околната среда" и "емиграцията."

Според еврокомисар Мария Габриел има ясна борба с незаконното съдържание, дефинирано в европейското право. То включва пропагандата за тероризъм, езика на омразата, сексуалното насилие над деца и контрабандните и фалшиви стоки:

"Там също сме минали през етап доброволни мерки. Аз лично смятам, че те не са достатъчни. Затова сега имаме законодателно предложение, терористичното съдържание да бъде премахвано от платформите след сигнализиране на това съдържание в рамките на един час."

Мария Габриел - еврокомисар по цифрова икономика и общество

За Евранет + работи Евелина Стоянова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!